Επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη σε Μονάδες και Φυλάκια του Έβρου

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη σε Μονάδες και Φυλάκια του Έβρου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, βρέθηκε χθες Τετάρτη 03 Απριλίου 2024, στον Έβρο, όπου πραγματοποίησε επισκέψεις σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή ευθύνης του Δ´ Σώματος Στρατού.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο και τον Διοικητή ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγο Ιωάννη Κορρέ, επισκέφθηκε τη Γέφυρα ΚΗΠΩΝ και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «Γ.ΚΗΠΩΝ», όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της 31 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Γεώργιος Σελαϊδινάκος και παρακολούθησε σύντομη ενημέρωση.

Στη συνέχεια, μετέβη στην έδρα του Στρατηγείου της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού.

Ο κ. Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε συνάντηση με Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) της Μεραρχίας και συνομίλησε μαζί τους. Tόνισε ότι οι Εθνοφύλακες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των Ενόπλων Δυνάμεων και της τοπικής κοινωνίας και – ως τοπικά διαμένοντες – το καλύτερο παράδειγμα της «μάχης υπέρ βωμών και εστιών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Εθνοφυλακή αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και για το λόγο αυτό βασική βούληση είναι η αναβάθμιση του θεσμού, με αντικειμενικό σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων Εθνοφυλακής. Έμπρακτη απόδειξη της βούλησής αυτής, αποτελεί η πρόσφατη ψήφιση νέου νομικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό των στρατολογικών διατάξεων και την αναβάθμιση του θεσμού, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος.

Ακολούθως, βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου εντός του Στρατοπέδου «ΠΑΤΣΟΥΚΑ», στο 216 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), όπου ενημερώθηκε για τη δομή, τη στελέχωση και τη λειτουργία του Νοσοκομείου, και στο Βρεφονηπιακό Σταθμό (ΒΝΣ) Αλεξανδρούπολης, όπου δέχθηκε με μεγάλη χαρά το δώρο των νηπίων που φιλοξενούνται εκεί, ενώ τον υποδέχθηκαν κατά περίπτωση ο Διοικητής 216 ΚΙΧΝΕ Συνταγματάρχης (ΥΙ) Θωμάς Μίχος και η Διευθύντρια ΒΝΣ Αλεξανδρούπολης Ταγματάρχης (ΥΝ) Κωνσταντίνα Δράμπα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε και παρακολούθησε επίδειξη στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ), το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα αρμάτων των Τεθωρακισμένων Μονάδων, μέσα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Προκίδης και ο Διοικητής ΚΕΞ Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Ανδρέας Συρόπουλος.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο.

Μετά το πέρας των επισκέψεών του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη με σπουδαία στρατηγική σημασία για την Πατρίδα μας και εν γένει το δυτικό κόσμο, με καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, όπου έχω την τιμή να επισκέπτομαι μονάδες ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Όπως έχει πει και ο κ. Υπουργός κ. Δένδιας, ο Έβρος αποτελεί για εμάς την προμετωπίδα της αποτρεπτικής ισχύος της Πατρίδας μας, μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και με τους Εθνοφύλακες που διαδραματίζουν διττό ρόλο, ως μέλη της τοπικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επισκέφθηκα φυλάκια της Παραμεθορίου και διαπίστωσα ότι το ηθικό είναι ακμαιότατο, οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς ύστερα απο τα γεγονότα του 2020, έχουν γίνει προσπάθειες από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υποδομών. Δεν θα μπορύσα να μην αναφερθώ και στο έντονο κοινωνικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είδαμε και στην πράξη πρόσφατα, στις πυρκαγιές του Έβρου, αλλά και γενικότερα στην Πολιτική Προστασία. Από πλευράς Πολιτικής Ηγεσίας, η μέριμνα για το προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους, αποτελεί πολλαπλασιαστή εθνικής ισχύος και κύρια προτεραιότητα, με έμφαση στη διευκόλυνση της καθημερινότητας, για να μπορούν να εκπληρώνουν απερίσπαστοι και με αποτελεσματικότητα την υψηλή αποστολή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα προχωρούμε ένα γιγάντιο πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών σε όλη την επικράτεια, ξεκινώντας από τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με περίπου 700 νέες κατοικίες για τα στελέχη, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε έμμεσα και το εισόδημά τους, κυρίως όμως διότι έτσι θεωρούμε πως θα αρθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκείνοι και οι οικογένειές τους».