Ο Stavento ξεναγεί τον κόσμο στην Αλεξανδρούπολη – «Στην πόλη μου είμαστε όλοι “νοικοκυραίοι”

Ο Stavento ξεναγεί τον κόσμο στην Αλεξανδρούπολη – «Στην πόλη μου είμαστε όλοι “νοικοκυραίοι”

Ο Μιχάλης Κουινέλης (Stavento) σε συνέντευξη που παραχώρησε απάντησε σε ερωτήσεις για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αλεξανδρούπολη όπου μένει με την Ήβη Αδάμου και την κόρη τους.

Ο αγαπημένος της νεολαίας και όχι μόνο συντοπίτης μας καλλιτέχνης, στο τελευταίο τραγούδι «Δροσοσταλιά» που έγραψε είναι ένα παραμύθι για να κοιμίζει την κόρη του Ανατολή-Νεφέλη. Ο Μιχάλης Κουινέλης, ή αλλιώς γνωστός ως Stavento (Μέθυσος ή ΜΕΘ), το οποίο τραγουδά με τον δάσκαλό του B.D. Foxmoor. Ο ράπερ, στιχουργός και μουσικός, έχει γράψει πολλά τραγούδια για διάσημους τραγουδιστές, αλλά πάντα το μεγάλο του άγχος ήταν όταν θα έπρεπε να συνεργαστεί με τη γυναίκα της ζωής του, την Ήβη Αδάμου, γιατί τότε πρέπει να είναι όλα τέλεια. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και παρακάτω μας ξεναγεί στη δική του ζωή μεταξύ Αθήνας και γενέτειρας, στις γειτονιές και τα στέκια του.

Έχετε γράψει αρκετά τραγούδια. Πείτε μας ένα «μυστικό» πίσω από ένα τραγούδι σας που δεν το ξέρουν αρκετοί μέχρι σήμερα;
Όταν έγραψα το τραγούδι «Μάντισσα» που έδωσα στη Μαρίνα Σάττι, στην αρχή είχα δώσει τίτλο «Μάγκισα». Στην πορεία το άλλαξα γιατί θεώρησα ότι δεν ταίριαζε τόσο στη χροιά της φωνής της αυτός ο τίτλος.

Για ποιον-α θα γράφατε τραγούδι για την Eurovision (εκτός από την Ήβη Αδάμου);
Για την Marseaux, με την ίδια ευκολία που θα έγραφα και στην Ήβη.

Μπορείτε να μας περιγράψετε με 15 λέξεις την κόρη σας, Ανατολή-Νεφέλη;
Την Ανατολή δεν θα την περιγράψω μόνο με 15 λέξεις, απλώς θα πω ότι έχει έναν δικό της υπέροχο κόσμο και όταν αποφασίζει να με βάλει μέσα σε αυτόν γίνομαι και εγώ παιδί μαζί της.

«Μέσα σου» ή «Για σένα»;
Και τα δύο ανάλογα με την περίσταση: αν είσαι ελεύθερος «Μέσα σου», αν είσαι παντρεμένος «Για σένα». Προσωπικά, μου αρέσουν εξίσου το ίδιο, δεν τα ξεχωρίζω.

Πού ζείτε τώρα; Για ποιον λόγο αφήσατε την Αθήνα;
Πλέον ζω στην Αλεξανδρούπολη. Όταν έρχομαι στην Αθήνα μένω στο κέντρο. Δεν νιώθω ότι έχω αφήσει την Αθήνα ωστόσο. Η ζωή μου μοιράζεται στα δύο και βρίσκομαι περισσότερο εκεί που το απαιτούν οι περιστάσεις. Για την ώρα, αυτό το μέρος είναι η Αλεξανδρούπολη.

Ο αγαπημένος σας ήχος/θόρυβος στην Αλεξανδρούπολη;
Τον χειμώνα, μετά τις 5 το απόγευμα που ησυχάζουν τα πάντα και δεν ακούς τίποτα. Η ησυχία δηλαδή.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Αλεξανδρουπολίτη;
Η νοικοκυροσύνη του. Είμαστε όλοι «νοικοκύρηδες» – «νοικοκυραίοι» που λένε (σ.σ. γέλια).

Eίναι αλήθεια πως οι γαρίδες της Αλεξανδρούπολης είναι οι πιο ωραίες στον κόσμο;
Δεν ξέρω αν είναι οι καλύτερες στον κόσμο, πάντως σίγουρα έχουμε από τις ωραιότερες γαρίδες και μπορείς να τις βρεις παντού, ειδικά όταν είναι η εποχή τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο στην Αλεξανδρούπολη και ποια καφετέρια;
Δεν μπορώ να πω ένα συγκεκριμένο γιατί όλοι είναι φίλοι μου και δεν θέλω να παρεξηγηθεί κάποιος. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι όλα είναι εξαιρετικά.

Το καλύτερο σύνθημα που έχετε δει σε τοίχο στην Αλεξανδρούπολη.
«Ρε μ*κα σ’ αγαπάω»

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεσαι στην Αλεξανδρούπολη;
Το στούντιο μου και για αυτό επιλέγω να είμαι εκεί.

Πώς φαντάζεστε την Aλεξανδρούπολη σε 50 χρόνια;
Ως έναν κόμβο, ελπίζω πολυπολιτισμικό και ανθρώπινο, μιας και είμαστε η πύλη της Ασίας στην Ευρώπη. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αλλοιωθεί το περιβάλλον της με όλα αυτά που γίνονται στη γύρω περιοχή, το φυσικό αέριο και τις εξορύξεις χρυσού, που όπως φαίνεται είναι αναπόφευκτα. Εύχομαι να γίνουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.

Πού αλλού θα μπορούσατε/θέλατε να ζήσετε στην Ελλάδα;
Νομίζω ότι η επόμενη πόλη που θα ήθελα να μείνω είναι τα Γιάννενα, που μου αρέσουν και αυτά πάρα πολύ.

Τι σας λείπει από την Αλεξανδρούπολη της παιδικής σας ηλικίας;
Η απλωσιά και οι αλάνες που είχε. Τώρα όλα τα παιδιά παίζουν σε πάρκο, δεν υπάρχουν πλέον οι κρυφές αλάνες που πηγαίναμε εμείς.

Ποιος σκηνοθέτης θα θέλατε να γυρίσει μία ταινία για την Αλεξανδρούπολη;
Ποιος άλλος; Θα ήθελα να τη γυρίσει ο Γιώργος Λάνθιμος. Δεν ξέρω βέβαια τι ταινία θα μπορούσε να γυρίσει, αλλά καλό δεν θα ήταν;

Αν η Aλεξανδρούπολη ήταν ένα πρόσωπο, ποιο θα ήταν αυτό;
Θα είχε το πρόσωπο της θεάς Τε Κα. Ποια είναι αυτή τώρα θα μου πείτε. Είναι από την ταινία «Βαϊάνα» (Moana) και στην ουσία είναι σαν ένα νησί που κοιμάται και όταν σηκωθεί είναι άνθρωπος. Μου τη θυμίζει επειδή απέναντι βρίσκεται η Σαμοθράκη.

Τι θα πρωτοδείχνατε στην Αλεξανδρούπολη σε έναν ξένο καλεσμένο σας;
Θα τον πήγαινα στην Μάκρη που είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό και ο τόπος καταγωγής μου. Απέραντη ομορφιά, με τις θάλασσες, τα βουνά της. Είναι υπέροχη!

Ο αγαπημένος σας περίπατος;
Προς τη Μάκρη από την Αλεξανδρούπολη.

Αγαπημένη διαδρομή με το αυτοκίνητο;
Προς την Αρχαία Μεσημβρία και πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο πίσω από τα Πετρωτά.

Η καλύτερη θέα στην Αλεξανδρούπολη;
Ο Προφήτης Ηλίας στην Μάκρη που από εκεί έχεις πιάτο όλο το Θρακικό Πέλαγος και τη Σαμοθράκη.

Τι σας ζορίζει και τι σας χαλαρώνει στην Αλεξανδρούπολη;
Δεν με ζορίζει κάτι, κυρίως με ανησυχούν οι υποδομές που αφορούν τον αθλητισμό, τα παιδιά γενικότερα και τα νοσοκομεία. Πιστεύω πως αν ήταν καλύτερα αυτά θα ήταν μια περισσότερο μαγική πόλη. Είναι ήδη πανέμορφη αλλά υστερεί σε αυτά, όπως φαντάζομαι και κάθε επαρχιακή πόλη δυστυχώς.

Πηγή: athensvoice.gr