Έβρος-Prisma Electronics: Άνοδος εργασιών και κερδών – Πρωτοποριακά συστήματα, συμμετοχές σε διεθνή projects

Έβρος-Prisma Electronics: Άνοδος εργασιών και κερδών – Πρωτοποριακά συστήματα, συμμετοχές σε διεθνή projects

Πλώρη για νέα μεγάλη αύξηση των εργασιών της στη φετινή χρήση βάζει η Prisma Electronics, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του 2023.

Το 2024 η Εβρίτικη εταιρεία με έδρα την Αλεξανδρούπολη, συνεχίζει επίσης για τη ναυτιλία – και όχι μόνο – όπως οι φρεγάτες Belhara του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η Ευρωκορβέτα και ο ελληνικός νανοδορυφόρος MICE-1 που αναμένεται να εκτοξευθεί από την SpaceX στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η εταιρεία, όπως αναφέρει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Γιορδαμλής, εκτιμάται ότι έκλεισε τη χρήση 2023 με άνοδο του κύκλου εργασιών της στο επίπεδο των 10 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 7 εκατ. του 2022 και με σημαντική επίσης βελτίωση της κερδοφορίας της και για το 2024 αναμένεται νέα σημαντική αύξηση εργασιών. Στη χρήση 2022 η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 1,045 εκατ. ευρώ έναντι 561.228 ευρώ το 2021 και τα προ φόρων κέρδη σε 510.497 ευρώ έναντι 43.439 ευρώ του 2021.

Τον φετινό Ιούνιο η εταιρεία θα αρχίσει να παραδίδει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και ειδικές καλωδιώσεις για τις φρεγάτες Belhara του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που παράγει στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας της με τον γαλλικό ναυπηγικό κολοσσό Naval Group.

Μεταξύ άλλων, επίσης, η Prisma Electronics συμμετέχει στην πρώτη φάση – και διεκδικεί συμμετοχή και στη δεύτερη φάση – της Ευρωκορβέτας (European Patrol Corvette-EPC), που χρηματοδοτεί το European Defence Fund (Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας), ενώ επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Horizon 2020.

Όσον αφορά, δε, στον νανοδορυφόρο MICE-1, είναι ένα project πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Σύμφωνα με τον κ.Γιορδαμλή, η εκτόξευση του νανοδορυφόρου αναμένεται να γίνει από την SpaceX στο πρώτο εξάμηνο του 2025, σε όποια αποστολή επιλέξει εκείνη. Ο εν λόγω νανοδορυφόρος, όπως σημειώνει ο CEO της εταιρείας, θα μπορεί σε κρίσιμες περιστάσεις να ανταλλάζει δεδομένα με τις συσκευές-συστήματα που παράγει η εταιρεία και τοποθετούνται σε πλοία και άλλες υποδομές, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με τη στεριά.

Για την υλοποίηση των παραπάνω projects η εταιρεία έχει αυτοχρηματοδοτήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια προγράμματα και εξοπλισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης ολοκλήρωσε πρόσφατα επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Η Prisma Electronics διαθέτει προσωπικό 120 ατόμων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα απασχολούνται στην έδρα της εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στην Αθήνα στεγάζονται τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης και Πωλήσεων. Επίσης, μέσω των γραφείων της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ στo Λονδίνο καλύπτονται οι δραστηριότητες Marketing και Πωλήσεων της διεθνούς αγοράς.

Πηγή; naftemporiki.gr