Ιστορικό χαμηλό, στα 4 ευρώ, η τιμή για τους κτηνοτρόφους της Θράκης στα αμνοερίφια

Ιστορικό χαμηλό, στα 4 ευρώ, η τιμή για τους κτηνοτρόφους της Θράκης στα αμνοερίφια

Άνευ προηγουμένου είναι η φετινή κατρακύλα των τιμών για τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που παλεύουν άνισα με εμπόρους και μεσάζοντες, σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες.

Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρχαν λιγότερα διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια ενόψει της ζήτησης για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς του Πάσχα, αυτό δεν κατάφερε να διαμορφώσει ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς, τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και κάποιο κέρδος.

Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι διαρκείς και αυτή την περίοδο η τιμή για τα σφάγια είναι περίπου στα 4 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, δεν αποκλείει τις τελευταίες μέρες να ανέβουν οι τιμές, ακόμη κι έτσι, όμως, οι αυξήσεις θα είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί προφανώς θα αφορούν ελάχιστους παραγωγούς και ελάχιστα ζώα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και συναλλαγές που οι έμποροι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Δημόπουλος φέρνει ένα παράδειγμα: «Συνάδελφος πούλησε στην Ιταλία αρνιά και έκοψε τιμολόγιο 1.340 ευρώ, όσα συμφώνησαν. Του κατέθεσαν 1.300 και η εταιρία από την Αθήνα απάντησε ότι ο μεσάζοντας θα δώσει το υπόλοιπο ποσό στο παζάρι!»

Το προηγούμενο διάστημα, το αρνί ζωντανό κυμάνθηκε από 1,8 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Η ετήσια πτώση των τιμών διαμορφώνεται κάθε χρόνο στο 20%-30% για τον παραγωγό.

Αντιθέτως, για μία ακόμη χρονιά, επαναλήφθηκε το φαινόμενο οι παραγωγοί να αναγκάζονται να πωλούν κάτω από το κόστος τα σφάγια ή να δίνουν με 2-2,3 ευρώ το κιλό ζων βάρος σε εμπόρους, μην μπορώντας να σηκώσουν το κόστος της εκτροφής, αλλά χάνοντας εξ αρχής με αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική δυνατότητα και την υπεραξία του τελικού προϊόντος.

Περιγράφοντας την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε φέτος, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ»:

«Από την αρχή φέτος ο αριθμός των διαθέσιμων αμνοεριφίων ήταν μικρότερος από πέρσι γιατί έφυγαν πολλά στις εξαγωγές και όχι μόνο το Πάσχα. Από το φθινόπωρο ακόμα είχαμε αυξημένες εξαγωγές σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά, δεν είδαμε να λειτουργεί ο νόμος της αγοράς, να ανέβει δηλαδή η τιμή για τον παραγωγό λίγο πριν από το Πάσχα».

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί αφενός τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να συγκεντρώνονται τα περισσότερα στα χέρια των εμπόρων ζωντανά, αφετέρου από τον «φόβο» για τις προσφορές που θα διαμορφώσουν τα σούπερ μάρκετ, που κρατάει κουμπωμένη την αγορά. Ο μεγαλύτερος όγκος αρνιών και κατσικιών, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, «έφυγε» μέχρι τα 4,5 ευρώ το κιλό. Ενδεχομένως, κάποια ελάχιστα, που βρίσκονται στα χέρια παραγωγών ακόμη, να εισπράξουν μέσα στη Μ. Εβδομάδα 20-30 λεπτά παραπάνω. «Αυτό, όμως», υπογραμμίζει, «δεν θα κάνει τη διαφορά για το σύνολο των κτηνοτρόφων». Την ίδια στιγμή, κοινός τόπος στις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων είναι ότι οι αδιάλειπτες ελληνοποιήσεις είναι ένα ακόμη καίριο πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία και αυτές τις μέρες της αυξημένης ζήτησης.

Πηγή: ypaithros.gr