Εξέφρασαν αγωνία, τους ικανοποίησαν τα λόγια της Κουντουρά

Εξέφρασαν αγωνία, τους ικανοποίησαν τα λόγια της Κουντουρά

Την έντονη αγωνία τους για το γεγονός ότι ο νομός Έβρου και συνολικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν  οι τοπικοί φορείς της  περιοχής, που συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμό, Έλενα Κουντουρά στο περιθώριο του 1ου Workshop της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Οι Δρόμοι του Μεταξιού» που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά την σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, οι φορείς του τουρισμού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, τουλάχιστον από τα λόγια της Υπουργού Τουρισμού και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι «Δρόμοι του Μεταξιού» ίσως να οδηγήσουν στην πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη που όλο περιμένουμε και μέχρι τώρα δεν έχει έρθει.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο Κώστας Χατζημιχαήλ από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αλεξανδρούπολης, ο Γιώργος Αλαβάντας από τον κλάδο της εστίασης, ο Θανάσης Μπέλλας της ΟΕΒΕΣΕ και τουριστικοί πράκτορες,  εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού.

Χατζηκωνσταντίνου: Πολύ λίγα τα

έσοδα του τουρισμού στην περιοχή μας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώστας Χατζηκωνσταντίνου π που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα, αναφέρθηκε στην ειλικρίνεια της κ.Κουντουρά, η οποία δεν απέφυγε να απαντήσει αρνητικά και σε κάποια από τα αιτήματα που της τέθηκαν. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε: «Τα έσοδα που αποφέρει ο τουρισμός στην περιοχή μας, μετά βίας φτάνουν στο 2-3% του ΑΕΠ, την ώρα που σε άλλες περιοχές αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο. Ζητήσαμε την βοήθεια της Υπουργού προκειμένου αυτό το ποσοστό να αυξηθεί. Οι στόχοι που τέθηκαν από κοινού είναι τόσο μακροπρόθεσμοι, όσο και βραχυπρόθεσμοι”

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων:

  • Δημιουργία μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη
  • Δημιουργία τελωνείου στη Σαμοθράκη προκειμένου να εξυπηρετούνται γιοτ από το εξωτερικό
  • Δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό, ενόψει μάλιστα και της φετινής τουριστικής περιόδου.

Χατζημιχαήλ: Προορισμός του Σαββατοκύριακου

ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημιχαήλ, επεσήμανε ότι παρουσίασε στην Υπουργό τον σχεδιασμό ώστε η Αλεξανδρούπολη να γίνει τουριστικός προορισμός «city break» (τουρισμός του Σαββατοκύριακου). Αυτό βέβαια σημείωσε ότι είναι κάτι που έτσι και αλλιώς συμβαίνει στην περιοχή με τους Τούρκους τουρίστες που την κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα. Απαιτείται ωστόσο μια πιο συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια που θα απέφερε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα συμφωνήθηκε να γίνουν ενέργειες, ώστε το 2018 να αναχθεί σε «Έτος Τουρισμού» για την Αλεξανδρούπολη.

Η κ.Κουντουρά χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για την ενημέρωση που της παρείχαν και ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδων εργασίας αποτελούμενων τόσο από ανθρώπους του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και από ανθρώπους των τοπικών φορέων, οι οποίες θα εργαστούν πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει πως  η ίδια εκπροσωπεί το Υπουργείο Τουρισμού και μόνο.ενώ ξεκαθάρισε ότι ορισμένα ζητήματα άπτονται και αρμοδιοτήτων άλλων Υπουργείων, για τα οποία δεν μπορεί να δεσμευτεί. Ανέφερε, εν τούτοις, ότι ο Τουρισμός και η ανάπτυξή του αποτελούν γενικό πρόταγμα της κυβέρνησης, οπότε η συνέργεια των υπουργείων στις όποιες υποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί και δεδομένη.