Αλεξανδρούπολη: Έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Αμερικανό Πρέσβη και στην πολύπλευρη παρουσία των ΗΠΑ

Αλεξανδρούπολη: Έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Αμερικανό Πρέσβη και στην πολύπλευρη παρουσία των ΗΠΑ

Κόκκινο χαλί κυριολεκτικά, στην είσοδο του Επιμελητηρίου Έβρου, αλλά  και μεταφορά, έστρωσαν στην Αλεξανδρούπολη οι θεσμικοί φορείς της πόλης και της περιοχής στον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, που επισκέφθηκε χθες την πρωτεύουσα του Έβρου.

Συνοδευόμενος από το νέο Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τίμοθυ Κέττερ, τον Σύμβουλο Οικονομικών Θεμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ Τσιπ Λέιτινεν και την Υπεύθυνη Πολιτικών και Οικονομικών Θεμάτων του Προξενείου των ΗΠΑ Ξένη Κοσμίδου, ο κ.Πάιτ ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση τις επισκέψεις απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς που τον υποδέχθηκε στο Νομαρχείο.

Αφού στην είσοδο ενημερώθηκε τί ακριβώς απεικονίζουν κάποια από τα banners που υπήρσαν και έδειξε ενδιαφέρον για τις καλλιέργειες μεταξιού στο Σουφλί και καπνών για τα οποία ο κ.Πέτροβιτς του επεσήμανε ότι κυρίως σε Ροδόπη και Ξάνθη γίνεται η κύρια καλλιέργεια, αλλά και περιεργάστηκε το αποτύπωμα του Τίμοθι Κέννεντυ των Special Olympics που βρίσκονταν εκεί, άρχισε η συνάντηση τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση του νομού  και ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξής του, σε συνάρτηση με την ασφάλεια της περιοχής.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που συμπεριλαμβάνουν τον Έβρο, όπως ο LNG, ο TAP, στη στροφή που σημειώνεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στο νομό, και τα σημαντικά γεωθερμικά πεδία. Τόνισε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα του Έβρου, τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αεροδρομίου, καθώς και τη διασύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογράμμισε, επίσης, τη θετική προοπτική να υπάρξουν επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, και πρότεινε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών, καθώς και τη συνεργασία της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με Αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Πάιατ: Κομβικής σημασίας για τις ΗΠΑ

η Αλεξανδρούπολη και η περιοχή

Αναφερόμενος στον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον αντιπρόσωπο Άμυνας, Captain Ketter και τον σύμβουλο Οικονομικών Υποθέσεων, που έχει έρθει πρόσφατα, Mr. Laitinen, οι οποίοι τον συνόδευαν, ο Αμερινακός πρέσβης τόνισε: «Αυτή η ευρεία ομάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας (rotation of some ofour military forces).

Μια περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο (hub), καθώς μία σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP που θα μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προχωράει με τη βοήθεια των πρωθυπουργών Τσίπρα και Μπορίσοφ, και ελπίζουμε την επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει αυτό που ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Σέφκοβιτς, επισήμανε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, τον ρόλο κλειδί της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου για αρκετά θέματα και τόνισε: «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση που οργάνωσε ο πρεσβεία στο πλοίο USS Mount Witney, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και τόνισα ότι η παρουσία μου εδώ στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, οικοδομήθηκε στην TIF (Thessaloniki International Fair, δηλαδή την Έκθεση) και είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών-κρατών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής που είναι άριστα συνδεδεμένες με την ασφάλειά της. «Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη γενικότερα, με τις επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και για τη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών. Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του λιμένος και των δυνατότητων που διανοίγονται μέσα από αυτό» επισήμανε.