Χείμαρρος η Γ.Αγγελινά κατά δημάρχου Β.Λαμπάκη για Κριμαία,  “Ρώσικο Σπίτι”, Γκαμπαερίδη : “Ένοχος ή βλαξ; Να λογοδοτήσει”

Χείμαρρος η Γ.Αγγελινά κατά δημάρχου Β.Λαμπάκη για Κριμαία, “Ρώσικο Σπίτι”, Γκαμπαερίδη : “Ένοχος ή βλαξ; Να λογοδοτήσει”

Χείμαρρος κατά του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και των χειρισμών και ενεργειών του στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις και επαφές με την Ρωσία, αλλά κυρίως την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΚΑΦΑ με το ταξίδι στην Κριμαία, ήταν σήμερα η συντονίστρια της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ -΄Εβρου που έχει επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η κυρία Γεωργία Αγγελινά.

Η κ.Αγγελινά, που διετέλεσε και ειδική σύμβουλος στον δήμο Αλεξανδρούπολης του κ.Λαμπάκη, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό,  με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του δημάρχου, όπου επικαλέστηκε συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση και υποστήριξε ότι τον δικαίωσε για όσα του καταλόγισαν τα ΜΜΕ. Τα όσα είπε, έχουν φυσικά ιδιαίτερη σημασία, μια και είναι στέλεχος της Κίνησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και προφανώς απηχούν τις απόψεις του. Αποτελούν δε απάντηση σε όσα υποστήριξε ο Βαγγέλης Λαμπάκης, επικαλούμενος μάλιστα και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο.

Τα ξεκάθαρα ερωτήματα που απηύθυνε η κ.Αγγελινά και για τα οποία όπως είπε θα πρέπει να λογοδοτήσει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, είναι:

  •  Ποιόν εξυπηρετεί η επίσκεψη του στην Κριμαία;
  • Ποιός εξυπηρετεί η χρηματοδότηση του “Ρωσικού Σπιτιού”
  • Ο άτυπος σύμβουλος Γκαμπαερίδης;
  • Τί συμβαίνει με αυτή την ιστορία;
  • Ένοχος ή βλαξ;

Όλα αυτά φυσικά τα έχετε διαβάσει μήνες τώρα στο Evros-news.gr, που ανέδειξε και την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΚΑΦΑ της επίσκεψης Λαμπάκη, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου και υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, στην προσαρτημένη από τους Ρώσους περιοχή της Κριμαίας. Ακόμα, για την επιμονή του να χρησιμοποιεί ως σύμβουλο τον άνθρωπο των Ρώσων στην πετριοχή μας Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, την χρηματοδότηση απ’ τον δήμο με δεκάδες χιλιάδες ευρώ του συλλόγιου “Ρώσικο Σπίτι” με πρόεδρο την Ιουλία Γαβρίλοβα, σύζυγο του κ.Γκαμπαερίδη και πολλά ακόμα.

-Λαμπάκης: Πήγε για μαλλί με τη συνέντευξη Κοτζιά για Ρώσους-Κριμαία και βγήκε… κουρεμένος (ΒΙΝΤΕΟ)

“Πήγε στην Κριμαία βάζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδος σε κίνδυνο”

Στο ξεκίνημα της συνέντευξη της η Γεωργία Αγγελινά, τόνισε: “Την κύρια αρμοδιότητα της εξωτερικής πολιτικής έχει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Σε καμιά περίπτωση οι δήμαρχοι. Οι δήμαρχοι υλοποιούν δράσεις χαμηλής έντασης εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή, δεν ασχολούνται με γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά ζητήματα. Ακόμα και στις δράσεις χαμηλής έντασης πρέπει να βρίσκονται σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών, όπως λέει ο κανονισμός δήμων και κοινοτήτων.

Έχουμε όμως έναν δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επισκέπτεται την Κριμαία η οποία είναι σε εμπάργκο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει διάφορες δηλώσεις εκεί στον Τύπο, μεταξύ των οποίων θα σας αναφέρω στην Russia Today, που γυρίζει και λέει κάθε Κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική σε ότι αφορά τους δικούς της ανθρώπους. Δηλαδή μέμφεται τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη Ρωσία;

Η περίπτωση της Κριμαίας, είναι ίδια με το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Όταν πάει λοιπόν ο δήμαρχος εκεί και κάνει εξωτερική πολιτική, ποιούς εξυπηρετεί ο δήμαρχος; Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και βάζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδος σε κίνδυνο με τις γείτονες χώρες, όσον αφορά το θέμα της Κύπρου; Γιατί ξέρετε; Δεν μπορούμε να λέμε ως χώρα ότι εμείς υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την Κύπρο, αλλά κλείνουμε τα μάτια στην Κριμαία. Αυτά έχουν επακόλουθα. Δεν θα έπρεπε ο κύριος δήμαρχος να εμπλακεί καθόλου με αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι αρμοδιότητα του.

“Γιατί έχει σύμβουλο τον Γκαμπαερίδη που έχει καταδικαστεί”;

Πάει επίσης στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον κύριο Γκαμπαερίδη, ένα μεγάλο ζήτημα και αυτό, το οποίο δεν το απάντησε ποτέ ο δήμαρχος και συζητάει για την γεωστρατηγική θέση του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Με ποιά αρμοδιότητα συζητάει με Κυβερνήτες και συγκυβερνήτες Ρώσους το 2017 και κάνει εξωτερική πολιτική; Γιατί αξιοποιούσε τον κύριο Γκαμπαερίδη ως άτυπο σύμβουλο του, ενώ είχε ανακληθεί η ιδιότητα του ως επίτιμου προξένου στην Αλεξανδρούπολη; Γιατί συνεχίζει να τον συμβουλεύεται, παρ’ όλο που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση από το Μονομελές Πλημελληοδικείο Αλεξανδρούπολης; Ο κύριος Γκαμπαερίδης έχει καταδικαστική απόφαση.

Όλα αυτά είναι ερωτηματικά που δεν μας τα έχει απαντήσει ο κύριος δήμαρχος.Όόσον αφορά τόσο τον Μητροπολίτη όσο και τον τέως υπουργό Εξωτερικών. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από πρόσωπα ένας πολιτικός άνδρας. Βγαίνει μπροστά και εξηγεί για ποιόν λόγο έκανε αυτό που έκανε. Δηλαδή τίθεται το ερώτημα: Ένοχος ή βλαξ; Μιλάω για τον δήμαρχο. Δεν ήξερε, δεν γνώριζε τί έκανε; Ο κύριος Κοτζιάς αν δείτε, λέει ότι οκέι δεν ήταν και το επίκεντρο η Αλεξανδρούπολη όπως παρουσιάστηκε στα μίντια, αλλά έχουμε κάποιους επισήμους από την πόλη, κάποιους φορείς, οι οποίοι πάνε στην Κριμαία, οι οποίοι βάζουνε την χώρα μας σε κίνδυνο, αναφέρεται σε κυρώσεις που πιθανόν θα είχε η Ελλάδα από μια τέτοια κίνηση. Αναφέρεται στην Κύπρο.

Τώρα αν δεν αναφέρει το όνομα του δημάρχου, με συγχωρείτε, δεν έχει κάνει ανακοινώσεις ότι ήταν στην Κριμαία ο κύριος δήμαρχος; Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας; Τότε έβγαινε και μας μιλούσε για 100.000 επισκέπτες από την Ρωσία και για εμπορικά προϊόντα που θα πωλούνταν εκεί”

-Εσείς συνδυάζετε το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου με την Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από την Ρωσική Δημοκρατία;

“Μάλιστα, φυσικά. Εκεί τίθεται το ερώτημα ένοχος ή βλαξ; Και για να μην γίνει παρεξήγηση και να καταλάβει ο κόσμος  τί λέμε ή ξέρω ότι υπάρχει εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρω τις αρμοδιότητες μου, οπότε είμαι ένοχος γιατί τα παραβιάζω όλα αυτά ή είμαι βλαξ. Δηλαδή δεν ξέρω τίποτα, δεν ξέρω τί έχει συμβεί στην Κριμαία, δεν ξέρω ποιές είναι οι αρμοδιότητες ενός δημάρχου”.

-Ήταν και άλλοι θεσμικοί φορείς της περιοχής εκεί. Μάλιστα ο κ.Πάιατ, ο Αμερικανός πρέσβης έκανε συγκεκριμένα παράπονα σε θεσμικό που επίσης επισκέφθηκε την Κριμαία;

“Εγώ δεν θα αναφερθώ σε άλλους παράγοντες. Εγώ είδα ένα δελτίο τύπου το οποίο έβγαλε ο δήμαρχος. Τώρα γιατί εμπλέκει τον Μητροπολίτη, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά να σας το απαντήσω”.

-Είσασταν ειδική σύμβουλος του κ.Λαμπάκη παλαιότερα και μάλιστα από τις στενές συμβούλους;

“Υπήρξα σύμβουλος του δημάρχου πράγματι. Τί να πω τώρα. Να ζητήσω συγνώμη επειδή απλά έκανα τη δουλέιά μου”;

“Ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι κινήσεις; Γιατί έδωσε στο “Ρωσικό Σπίτι” πάνω από 100.000 ευρώ;”

-Θα πρέπει να απολογηθεί ο δήμαρχος γιατί επισκέφθηκε την Κριμαία ή σύναψε συμφωνία με την Αγία Πετρούπολη;

“Δεν πρέπει να απολογηθείς όταν έχεις βγει εκτός αρμοδιοτήτων σου; Όταν βάζεις την Κύπρο και τα εθνικά ζητήματα κάτω από τον ρωσικό παράγοντα; Ποιός είναι ο κύριος Γκαμπαερίδης που τον έχει άτυπο σύμβουλο; Γιατί δεν χρησιμοποιεί τους νόμιμους συμβούλους του; Έχει έναν αριθμό νόμιμων συμβιούλων που ορίζει το Κράτος με τυπικά προσόντα, ΑΕΙ και λοιπά. Ο κλύριος Γκαμπαερίδης τί ακριβώς έκανε; Ποιά συμφέροντα υπηρετούνται εδώ; Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.  Ο κύριος δήμαρχος μόνος του έβγαλε ένα δελτίο τύπου, για να κρυφτεί πίσω από δύο πρόσωπα. Τον Μητροπολίτη και τον τέως υπουργό Εξωτερικών.  Κακώς το έκανε. Αφού το έκανε λοιπόν και άνοιξε πάλι αυτό το ζήτημα, ας μας απαντήσει.

Ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι κινήσεις; Γιατί έδωσε στο “Ρωσικό Σπίτι” πάνω από 100.000 ευρώ; Που είναι οι 100.000 Ρώσοι τουρίστες που ήρθαν εδώ; Γιατί κανένας δεν τους είδε. Όχι να απολογηθεί, αλλά να λογοδοτήσει και θα σας πω γιατί. Παραβιάζει τις αρμοδιότητες του, έτσι όπως αυτές ορίζονται στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Κι εδώ τίθεται και ένα ηθικό ζήτημα. Δεν μπορεί ο δήμαρχος σου να κάνει πράγματα εναντίον της Ελλάδας.

“Θα τον βγάλει από την ηλεκτρική καρέκλα ο λαός”

-Δηλαδή επειδή πήγε στην Κριμαία έκανε πράγματα εναντίον της Ελλάδας;

“Σαφέστατα έχει κάνει. Όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο; Τόσο απλό το θεωρείται να πάει στην Κριμαία όταν είναι σε εμπάργκο; Ο δήμαρχος έχει ευθύνες. Αυτή η καρέκλα είναι ηλεκτρική. Το θέμα είναι ποιός θα την βάλει στην πρίζα. Και θα την βάλει ο λαός. Πρέπει να μας πει ποιούς ωφέλησαν αυτές οι κινήσεις που έκανε; Γιατί την Ελλάδα φαίνεται ότι δεν την ωφελούν. Τον δήμο φαίνεται ότι δεν τον ωφελούν αυτές οι κινήσεις. Ποιός ωφελήθηκε; Ποιόν εξυπηρετούσαν αυτές οι κινήσεις.

Εννοώ την Κριμαία. Η Κριμαία είναι το βασικό. Αδελφοποίηση μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, αρκεί να υπάρχει συντονισμός με το υπουργείο Εξωτερικών και όχι να κάνει ότι θέλει. Πριοφανώς δεν ήταν σε συντονισμό με το υπουργείο. Φαντάζεστε ότι συνέβη το αντίθετο και παραβίασε το υπουργείο Εξωτερικών το διεθνές δίκαιο; Να παραβιάζει ο δήμαρχος το διεθνές δίκαιο πηγαίνοντας στην Κριμαία και να του είπε το υπουργείο ναι πήγαινε; Τότε να μας το πει. Να μας δέιξει ένα έγγραφο και να πει, ορίστε κύριοι,. εγώ ενημέρωσα το ΥΠΕΞ και είχα άδεια.

“Είναι επικίνδυνο να είναι αυτός ο άνθρωπος στη θέση του δημάρχου ή δεν είναι”;

Δεν είναι αστεία τα πράγματα. Είμαστε σε μια θέση που έχουμε δίπλα μας γείτονες. Δεν είναι αστεία η Κύπρος. Η Κύπρος είναι μια τραγική ιστορία εδώ και χρόνια. Δεν μπορούμε εμείς να ζητάμε στο εξωτερικό σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο είναι κατεχόμενη η Κύπρος, αλλά την άλλη στιγμή να αναγνωρίζουμε κατοχή της Ρωσίας κάπου αλλού. Αφού θέλει να κρύβεται λοιπόν πίσω από τον πρώην ΥΠΕΞ που δεν είπε ποτέ τέτοια πράγματα που αναφέρει στην ανακοίνωση του, γιατί μίλησε και για κυρώσεις μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. μίλησε για την Κύπρο, μίλησε για όλα αυτά και δεν άκουσε προφανώς την συνέντευξη όλη ή άκουσε αυτά που ήθελε.

Ας μας απαντήσει λοιπόν, γιατί είναι σαφέστατο το ερώτημα. Ποιόν εξυπηρετεί η επίσκεψη του στην Κριμαία, η χρηματοδότηση του Ρωσικού Σπιτιού, ο άτυπος σύμβουλος Γκαμπαερίδης; Τί συμβαίνει με αυτή την ιστορία; Γιατί θέλει να ξανακατεβεί στις εκλογές. Εδώ εμείς βλέπουμε μια επικινδυνότητα. Λοιπόν ας μας πει. Είναι επικίνδυνο να είναι αυτός ο άνθρωπος στη θέση του δημάρχου ή δεν είναι; Δεν ήξετε για τις κυρώσεις; Δεν άκουσε ποτέ ειδήσεις τί γινόταν στην Κριμαία; Και αν δεν ήξερε, τότε πως στέκεται στη θέση του δημάρχου; Ουδέποτε ο τέως ΥΠΕΞ τον κάλυψε έτσι όπως θέλει να καλυφθεί ο κύριος Λαμπάκης. Και έχει ανοιχτά ζητήματα με τους δημότες. Ας μας αποδείξει ότι δεν είναι επικίνδυνος.