Έξι σοβαρά ερωτήματα ζητούν απάντηση απ’ τον Γιώργο Κουκουράβα για το “καπέλο” στο έργο Παλιάς Βιβλιοθήκης

Έξι σοβαρά ερωτήματα ζητούν απάντηση απ’ τον Γιώργο Κουκουράβα για το “καπέλο” στο έργο Παλιάς Βιβλιοθήκης

Έξι σοβαρά ερωτήματα ζητούν απάντηση από τον… λαλίστατο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργο Κουκουράβα, για το “καπέλο” των 68.000 ευρώ (67.986,90 ευρώ συγκεκριμένα) που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο να δοθούν επιπλέον στον εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει την “Ανακατασκευή παλιάς Βιβλιοθήκης για τη δημιουργία Πινακοθήκης”.

Στην συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2018, ψηφίσθηκε ομόφωνα και από τους 25 παρόντες δημοτικούς συμβούλους και μάλιστα σαν θέμα προ Ημερησίας Διάταξης η  « Έγκριση επειγουσών και απρόβλεπτων εργασιών του έργου”Ανακατασκευή παλιάς Βιβλιοθήκης για τη δημιουργία Πινακοθήκης». Στο σκεπτικό της απόφασης, με βάση όσα ανέπτυξε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας και εγκρίθηκε, αναφέρεται ότι: “απαιτούνται πρόσθετες μη προβλεπόμενες από την μελέτη εργασίες στεγανοποίησης και ότι και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός των απρόβλεπτων εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 67.986,90 ευρώ!!!

Στην εισήγηση του ο κ.Κουκουράβας δικαιολόγησε την λανθασμένη μελέτη και αυτόν που την συνέταξε, υποστηρίζοντας ότι: “Οι εντοπισµένες υγρασίες δεν µπορούσαν να προβλεφθούν, κατά την φάση της µελέτης, διότι το υπόγειο ήταν κατειληµµένο από βιβλία της παλαιάς βιβλιοθήκης, η αποτύπωση και εκτίµηση της κατάστασης του κτιρίου έγινε σε καλοκαιρινούς µήνες και δεν υπήρχαν ενδείξεις εισροής υδάτων. Με την έναρξη των εργασιών και την αποµάκρυνση των αντικειµένων που βρίσκονταν στο υπόγειο, έγινε εµφανής η εισροή υδάτων από τα τοιχεία και το δάπεδο και σε περαιτέρω διερεύνηση διαπιστώθηκε η οξύτητα των προβληµάτων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και ζητούν απάντηση από τον κ.Κουκουράβα, ο οποίος δεν νομίζουμε ότι θα αρνηθεί να το κάνει, γιατί του αρέσει να βγαίνει και να μιλάει, είναι:

  1. Άριστοι γνώστες του αντικειμένου, υπεύθυνοι άλλων δήμων για παρόμοια έργα, επισημαίνουν ότι οι προτεινόμενες εργασίες δεν ήταν απρόβλεπτες, γιατί δεν οφείλονται σε απρόβλεπτες περιστάσεις.

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 

2.  Αυτό που επικαλέστηκε ο κ.Κουκουράβας για όσους συνέταξαν την μελέτη, είναι ότι και δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις εντοπισμένες εργασίες επειδή το υπόγειο ήταν κατειλημμένο από βιβλία της παλαιάς βιβλιοθήκης και επειδή η εκτίμηση της κατάστασης του κτιρίου έγινε σε καλοκαιρινούς μήνες και δεν υπήρχαν ενδείξεις εισροής υδάτων. Ένα από τα δύο όμως θα πρέπει να ισχύει. Είτε δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν ΑΥΤΟΨΙΑ, είτε την έκαναν αλλά λόγω… καλοκαιριού δεν διέγνωσαν το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε αργότερα.

3.  Οι τιμές, αν εξαιρεθούν τα άρθρα των Ικριωμάτων και η καθαίρεση επιχρισμάτων, σε όλα τα άλλα άρθρα θεωρούνται από όσους γνωρίζουν παρόμοια θέματα πως είναι αρκετά “τσιμπημένες”. Ποια απάντηση υπάρχει;

4. Τα υπόλοιπα άρθρα υπάγονται στην παράγραφο 5γ του άρθρου 156  του Ν . 4412/2016 όπου οι τιμές   καθορίζονται με βάση τα πραγματικά στοιχεία κόστους. Η εξακρίβωση του κόστους γίνεται από επιτροπή που συγκροτείται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και αποτελείται από τρεις (3) τεχνικούς υπαλλήλους, που έχουν την αντίστοιχη ικανότητα. Τέτοια επιτροπή συγκροτήθηκε κ.Κουκουράβα; Γιατί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν υπάρχει κάποια τέτοια ανάρτηση, όπως όφειλε να κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

ΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

  5. Αντίθετα  άλλοι φορείς του Δημοσίου όπως πρέπει και προβλέπεται, αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις Επιτροπές Εξακρίβωσης Κόστους..

  6. Και επειδή επικαλούνται το άρθρο 155 , το ποσό της σύμβασης με Μοναδικό Κωδικό ΑΔΑΜ   18SYMV002956713  2018-04-16  είναι  χωρίς ΦΠΑ 122.487,20 ευρώ. Το 20% που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 24.000 ευρώ. Όμως το ποσό των επιπλέον εργασιών είναι 54.828 ευρώ. Πολύ μεγαλύτερο από το 20 % και συγκεκριμένα φτάνει στο 44,76% !!!

Περιμένουμε τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις του Αντιδημάρχου Γιώργου Κουκουράβα σε αυτά τα απλά ερωτήματα μας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί μιλάμε για “καπέλο” 67.986,90 ευρώ και μάλιστα από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης, επειδή έγινε… λάθος στην μελέτη.

-Δήμος Αλεξανδρούπολης: “Καπέλο” 68.000 ευρώ για την “Ανακατασκευή παλιάς Βιβλιοθήκης”, λόγω λάθους της… μελέτης!!!