Δήμος Αλεξανδρούπολης: Σε καμιά κατηγορία στην πρώτη δεκάδα των δήμων στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Σε καμιά κατηγορία στην πρώτη δεκάδα των δήμων στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των δήμων της χώρας σε καμιά κατηγορία στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε πιλοτικά και παρουσίασε για πρώτη φορά φέτος το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης».

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και Λογοδοσία και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.

Στόχος του Δείκτη είναι ο εντοπισμός των βέλτιστων πρακτικών και η ανάδειξη των θετικών παραδειγμάτων εκείνων των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους εν μέσω των αυστηρών γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Δεδομένου του ότι οι ελληνικοί δήμοι εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς την πυκνότητα, την αστικότητα, και τη γεωγραφική τους θέση – διαφοροποιήσεις που αναγνωρίζονται άλλωστε από την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα – για τις ανάγκες της μελέτης αυτοί κατατάσσονται σε τέσσερις επιμέρους κατηγορίες:


− Τους μεγάλους αστικούς δήμους, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη οικιστική πυκνότητα και σχεδόν το σύνολο της έκτασής τους είναι πολεοδομημένο. Κυρίως εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής και πέριξ της Θεσσαλονίκης.
− Τους μεικτούς δήμους, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο μέρος μη-δομημένης έκτασης. Κατ’ εξοχήν πρόκειται για δήμους που έχουν προκύψει από συγχωνεύσεις βάσει του σχεδίου Καλλικράτης και βρίσκονται στην επαρχία.
− Τους μεγάλους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (άνω των 10.000 κατοίκους), και
− Τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (με λιγότερους από 10.000 κατοίκους).
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για κάθε δήμο συνθέτουν την τελική βαθμολογία του, αφού σταθμιστούν ως εξής: στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης αποδίδεται σχετική βαρύτητα 70 μονάδων, στο πεδίο της διαφάνειας και της λογοδοσίας αποδίδονται 10 μονάδες, και στο πεδίο των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών 20 μονάδες.

Οι κατηγορίες που αξιολογήθηκαν οι δήμοι είναι:

Α. Οικονομική διαχείριση

1. Κόστος λειτουργίας του δήμου ανά κάτοικο

2. Εκτέλεση Προϋπολογισμού

3. Κόστος προσωπικού ως ποσοστό των συνολικών δαπανών

4. Δαπάνες για επενδύσεις ως ποσοστό των συνολικών δαπανών

5. Ανταποδοτικά τέλη ανά κάτοικο

Β. Διαφάνεια και λογοδοσία

Γ. Υπηρεσίες προς τους Δημότες

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, με την… καλύτερη δημοτική αρχή στην Ελλάδα όπως επαναλαμβάνει συχνά ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, αλλά και είναι πρώτος-πάλι κατά τον δήμαρχο-στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεν αξιολογήθηκε πουθενά στην πρώην 10άδα των διάφορων κατηγοριών. Φαίνεται ότι οι ερευνητές που συνέλεξαν τα ίδια στοιχεία για όλους τους δήμους, δεν συμφωνούν με τις απόψεις αυτές. Φιφί-φιρί το πάνε δηλαδή, να κατηγορηθούν και αυτοί ότι ανήκουν στα… βρώμικα κέντρα που απαξιώνουν το έργο της δημοτικής του αρχής, όπως συχνά λέει ο κ.Λαμπάκης για εμάς στο Evros-news.gr και όσους δεν τον… λιβανίζουν.

Φυσικά απουσιάζουν και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Έβρου από την πρώτη 10άδα της συγκεκριμένης μελέτης με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε πιλοτικά και παρουσίασε για πρώτη φορά φέτος το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ