Διδυμότειχο: Η Επιτροπή Λοιμοξιολόγων θ’ αποφασίσει την Τετάρτη, αν βγει απ’ τις “κόκκινες” περιοχές ο δήμος

Διδυμότειχο: Η Επιτροπή Λοιμοξιολόγων θ’ αποφασίσει την Τετάρτη, αν βγει απ’ τις “κόκκινες” περιοχές ο δήμος

-Παρά τις πιέσεις από πολλές πλευρές στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, δύσκολα θα αναιρέσει νωρίτερα την απόφαση

Στην Επιτροπή Λοιμοξιολόγων που συνεδριάζει κάθε Τετάρτη και εισηγείται στην Κυβέρνηση τον χειρισμό των μέτρων για τον κορονοϊό, ρίχνουν το… μπαλάκι από την Πολιτική Προστασία για την αναίρεση ή μη της απόφασης που ανακοινώθηκε προχθές Παρασκευή και συμπεριέλαβε τον δήμο Διδυμοτείχου στις “κόκκινες” περιοχές. 

Απόφαση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και άρχισε να ισχύει από χθες 6 η ώρα τοι πρωί του Σαββάτου έως και τις 8 Μαρτίου. Μπορεί να αποφασίστηκε η σύγκλιση για σήμερα στις 6 το απόγευμα του δημοτικού συμβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, έπειτα από αίτημα που υπέβαλλε η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” του Χρήστου Τοκαμάνη, αλλά ότι και αν αποφασίσει, πολύ δύσκολα θα αρθεί η ένταξη του δήμου Διδυμοτείχου στις “κόκκινες” περιοχές πριν την Τετάρτη. Άλλωστε, εκτός της επιστολής που έστειλε ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ζητώντας να υπάρξει αναίρεση αυτής της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές ο κ.Χαρδαλιάς να… πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του… παραπέμπουν στην Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων ως αρμόδια να αποφασίσει.

“Αυτοί μας εισηγήθηκαν την ένταξη της περιοχής στις “κόκκινες”, βάση των στοιχείων που τους δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και το επιδημιολογικό φορτίο”, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr η απάντηση τόσο του ίδιου, όσο και του Γενικού Γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου αλλά και του Σπύρου Σαπουνά, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ. 

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου που ενημερώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον κ.Παπαγεωργίου για την απόφαση να ενταχθεί ο δήμος Διδυμοτείχου στις “κόκκινες” περιοχές, δεν κατάφερε να αποτρέψει αυτή την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Έτσι τώρα, για μια ακόμα φορά, είναι… ουραγός των εξελίξεων και με επιστολές επιχειρεί… μάχη οπισθοφυλακής. Γιατί οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ καν πόσα κρούσματα υπάρχουν μέσα στην Σχολή Αστυφυλάκων και αν υπάρχει διασπορά στην πόλη ή τον δήμο, αν και ο ΕΟΔΥ στέλνει ενημερώσεις καθημερινά στους δήμους για τα κρούσματα που υπάρχουν στην επικράτεια τους. Άλλωστε ακόμα και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τηλεφωνούσε προς κάποιους για να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Μπορεί λοιπόν να ισχυρίζεται στην επιστολή προς τον κ.Χαρδαλιά ότι “ο βασικός όγκος του επιδημιολογικού φορτίου εντοπίζεται στη Σχολή Αστυφυλάκων, η οποία είναι απομονωνόμενη από το Δήμο και η Διοίκηση σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Επιπρόσθετα, όλο το πολιτικό προσωπικό της Σχολής Αστυφυλάκων έχει εξετασθεί και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αντίστοιχα, οι δύο πρόσφατες τυχαίες δειγματοληψίες ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 24 Φεβρουάριου σε 67 δημότες και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου σε 30 δημότες, κατέγραψαν μηδενικά θετικά δείγματα, όπως μηδενικά είναι και τα περιστατικά το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου”, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν τα ανέφερε στον κ.Παπαγεωργίου.

Είναι ενδεικτικό της… σύγχυσης του δημάρχου Διδυμοτείχου, ότι την επιστολή προς τον κ.Χαρδαλιά δεν την κοινοποιεί στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου δηλαδή Δημήτρη Πέτροβιτς που είναι αρμόδιος να έχει τις επαφές σε κεντρικό επίπεδο με το Νίκο Χαρδαλιά και τους συνεργάτες του, ούτε στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο ή τον Διευθυντή Υγιεινής της Περιφέρειας Λουκά Γεωργίου που είναι αρμόδιος, αλλά στον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη ως Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο οποίος δεν έχει καμιά… αρμοδιότητα στον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος.

Μάλιστα τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης όσο και ο κ.Πέτροβιτς, πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την ένταξη του δήμου Διδυμοτείχου στις “κόκκινες” περιοχές και αφού πρώτα επιβεβαίωσαν την αρνητική αυτή εξέλιξη μιλώντας με τον κ.Χατζηγιάννογλου που δεν φρόντισε να τους ενημερώσει άμεσα για το τηλεφώνημα του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, άρχισαν αμέσως τις επικοινωνίες. Έγιναν προσπάθειες προς Χαρδαλιά, Παπαγεωργίου, Σαπουνά, μήπως καταφέρουν άμεσα να αποτρέψουν την εφαρμογή από χθες την σχετικής απόφασης, αλλά ήταν πλέον αργά. Έτσι όσα ισχύουν πλέον σε ολόκληρο τον δήμο Διδυμοτείχου από χθες 27 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου είναι:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 τα ξημερώματα,
  • Τα λύκεια μπαίνουν σε τηλεκπαίδευση (τα υπόλοιπα σχολεία παραμένουν ανοιχτά)
  • Το ήδη “διαλυμένο” λιανεμπόριο λειτουργεί με click away και σε ορισμένα είδη (ενδύματα, υποδήματα, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια) με click inside (προκαθορισμένο ραντεβού) και με ένα άτομο ανά 25 τ. μ.
  • Στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα.