Τα Επιμελητήρια Έβρου, Αδριανούπολης 9 χρόνια μετά την αδελφοποίηση τους, αποφάσισαν να την επανεργοποιήσουν

Τα Επιμελητήρια Έβρου, Αδριανούπολης 9 χρόνια μετά την αδελφοποίηση τους, αποφάσισαν να την επανεργοποιήσουν

Αντιπροσωπεία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ζιπκινκούρτ, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Χριστόδουλο Τοψίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Κυριακή Λεγγέτση και Μαρίνα Δουλάμη. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη Άρης Ραδιόπουλος.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε στη φίλη μας Ελλάδα» σχολίασε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αδριανούπολης ο οποίος εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του φορέα που εκπροσωπεί για ανάπτυξη συνεργασιών με την ελληνική πλευρά σε όλους τους διαθέσιμους τομείς.
«Θέσαμε το θέμα της μείωσης των δασμών στα αγροτικά και τυροκομικά προϊόντα που εξάγονται προς την Τουρκία, εξηγήσαμε ότι βλέπουμε θετικά την αναβάθμιση του τελωνείου των Καστανεών και εξετάσαμε τουριστική συνεργασία με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας», σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, ευχαριστώντας την αντιπροσωπεία για την επίσκεψη.
Στο πλαίσιο της συνομιλίας συμφωνήθηκε επίσκεψη της ελληνικής πλευράς στην Αδριανούπολη στις 25 Μαΐου, οπόταν και θα διοργανωθεί εκεί μία επιχειρηματική έκθεση και σε βάθος χρόνου εξετάζεται το ενδεχόμενο διοργάνωσης επιχειρηματικού-οικονομικού συνεδρίου με τη συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων και των αντίστοιχων προϊσταμένων αρχών σε κυβερνητικό επίπεδο”.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το Επιμελητήριο Έβρου και το Επιμελητήριο Αδριανούπολης τελούν σε καθεστώς αδελφοποίησης από το 2013, ωστόσο δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της πανδημικής που τη διαδέχτηκε, το μνημόνιο είχε ατονήσει, όμως πλέον περνάει σε φάση επανεργοποίησης”.
Δεν μπορεί να μην σχολιάσει κανείς τα εξής με βάση την συγκεκριμένη ανακοίνωση:
1) Δηλαδή τα δυο Επιμελητήρια έχουν αδελφοποιηθεί εδώ και 9 χρόνια, αλλά δεν έγινε τίποτα προς την κατεύθυνση ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας που θεωρείται τόσο σημαντική, από το 2013 έως σήμερα το 2022, αν και Πρόεδρος όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι ο Τάκης Τοψίδης; Το να αποδίδεται μάλιστα αυτή η αδράνεια και μη αξιοποίηση στην πανδημία του κορονοϊού που προέκυψε το 2020, μόνο σοβαρό επιχείρημα δεν είναι. Αλλά και ούτε η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης στέκει σε καμιά λογική. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια οι επιχειρήσεις στον Έβρο που υποτίθεται υπηρετεί και εκφράζει το Επιμελητήριο, δεν λειτουργούσαν;
2) Να αναφέρεται ότι τέθηκε από την διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου το θέμα της μείωσης των δασμών στα αγροτικά και τυροκομικά προϊόντα που εξάγονται προς την Τουρκία, όταν αυτά τα θέματα γνωρίζουν και μικρά παιδιά πως αποφασίζονται σε συζητήσεις και επαφές των Κυβερνήσεων μεταξύ τους, μόνο γέλια προκαλεί. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποστηρίζεται πως το Επιμελητήριο Αδριανούπολης μπορεί να επιβάλλει στον Ταγίπ Ερντογάν κάτι τέτοιο.
3) Ακόμα, συμφωνήθηκε επίσκεψη της ελληνικής πλευράς στην Αδριανούπολη στις 25 Μαΐου, οπόταν και θα διοργανωθεί εκεί μία επιχειρηματική έκθεση. Αλήθεια, μια και υπάρχει από το 2013 αδελφοποίηση με το Επιμελητήριο Αδριανούπολης, γιατί στην… υποτιθέμενη Διεθνή Έκθεση Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιούνταν μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, δεν είδαμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ επιχείρηση από την Αδριανούπολη και τα μέλη του συγκεκριμένου τουρκικού Επιμελητηρίου, αλλά γενικά καμιά από την Τουρκία; Το σόι αδελφοποίηση και προς ποια κατεύθυνση ήταν αυτή;  Όχι πως στην συγκεκριμένη ψευδεπίγραφη ως Διεθνή Έκθεση στην παραλία της Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν επιχειρήσεις από την άλλη γειτονική χώρα, την Βουλγαρία, αλλά τουλάχιστον ας μην προκαλεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου την κοινή νοημοσύνη.
4) Πάντως πρόβλημα έκδοσης… ΒΙΖΑΣ για τους Τούρκους, μια και μιλάμε ειδικά για την Αδριανούπολη, αποκλείεται να υπήρχε. Τόσοι και τόσοι Τούρκοι όλα αυτά τα χρόνια την εξασφάλιζαν από τα γραφεία που υπάρχουν σε Κωνσταντινούπολη αλλά και Αδριανούπολη.