Αλεξανδρούπολη: Τον Απρίλιο του 2024 ξεκινάει η εμπορική λειτουργία του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού

Αλεξανδρούπολη: Τον Απρίλιο του 2024 ξεκινάει η εμπορική λειτουργία του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού

Τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου που ήδη ετοιμάζει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό προκύπτει από τα τεχνικά στοιχεία του φακέλου της Αίτησης Μελλοντικής Δυναμικότητας που υπεβλήθη από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ στον ΔΕΣΦΑ. Ο Διαχειριστής κατά τα προβλεπόμενα έθεσε την αίτηση σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο Όμιλος Κοπελούζου θα κατασκευάσει μια νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης η οποία θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο τελευταίας τεχνολογίας και έναν ατμοστρόβιλο σε κοινό άξονα με μια γεννήτρια. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα είναι 840 MW και το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αποκλειστικά φυσικό αέριο. Ο ΘΗΣ Έβρου θα συνδεθεί με αγωγό στο δίκτυο του φυσικού αερίου, στον σταθμό μέτρησης και μείωσης της πιέσεως στην περιοχή της Αμφιτρίτης (M/R). To μήκος του αγωγού σύμφωνα με τις πρωταρχικές μελέτες εκτιμάται στα 4,68 χλμ, με διάμετρο 14 ίντσες και θα έχει πίεση σχεδιασμού στα 90 bar. Η μέγιστη ωριαία ποσότητα παραλαβής φυσικού αερίου θα ανέρχεται στα 1.351.842 kWh/ώρα και η μέγιστη πίεση παραλαβής σε 44 bar.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τώρα έχει εξασφαλιστεί η χορήγηση άδειας παραγωγής (24/6/2021), η άδεια εγκατάστασης για την κατασκευή του σταθμού (25/11/2021) και η εγγραφή στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ (4/1/2022).

Με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία, η έναρξη εργασιών τοποθετείται τον επόμενο μήνα (Ιούνιος 2022), η εγκατάσταση του αεροστροβίλου το Μάιο του 2023, η εγκατάσταση του ατμοστροβίλου τον Ιούνιο του 2023 και η εγκατάσταση της γεννήτριας τον Αύγουστο του 2023.

Η ετοιμότητα για πρώτη καύση του αεροστροβίλου τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2024, η διαθεσιμότητα αερίου τον Φεβρουάριο, η δοκιμαστική λειτουργία τον Μάρτιο και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τον Απρίλιο του 2024.

Πηγή: newmoney.gr