Άντζελα Γκερέκου: Στη “Γη του μεταξιού”, το Σουφλί, την υποδέχθηκαν με… μαντολινάτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Άντζελα Γκερέκου: Στη “Γη του μεταξιού”, το Σουφλί, την υποδέχθηκαν με… μαντολινάτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την Μαντολινάτα Σουφλίου, προς τιμήν της μια και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα υπάρχει αυτή η μουσική παράδοση, υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου η… Γη του μεταξιού, το Σουφλί.

Αρχικά, όπως αναφέρει και ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος:
“Είχαμε την τιμή να αναρτήσει σήμερα έξω από το Δημαρχείο την σημαία του Παγκόσμιου Οργανισμού τουρισμού, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου. Ένα δικαίωμα που αποκτήσαμε ως ο πρώτος Δήμος της χώρας μας μετά από διαγωνισμό και αξιολόγηση όπου κριθήκαμε ως ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως τουριστικούς εναλλακτικούς προορισμούς!!!
Την ευχαριστούμε!!
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Ο δήμαρχος Σουφλίου με όλους τους συνεργάτες του, επέλεξαν την Μαντολινάτα της πόλης για να την τιμήσουν, κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα την κ.Γκερέκου, την υποδέχθηκε μαζί με τον κόσμο μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΑΜΘ Βασίλη Δελησταμάτη.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Μάλιστα της είπε χαρακτηριστικά: “Σας καλωσορίζουμε και ως πρωταγωνίστρια του γνωστού σήριαλ όχι στην… Γη της ελιάς, αλλά στην Γη του μεταξιού και το Best Toyrism Village, το Παγκόσμιο χωριό Τουρισμού”.
Της έδωσε πολλά δώρα από μετάξι, όπως το μεταξωτό μαντήλι με την Αφροδίτη που αμέσως το φόρεσε, κολιέ καμπανάκια με το κουκούλι, μεταξωτό κολιέ με την τέχνη του μακραμέ και κομπολόι παραδοσιακό από το Σουφλί. Επίσης ένα βιβλίο του Σουφλιώτη Μιχάλη Πατέλλη για την ιστορία της πόλης και του μεταξιού.
Στη συνέχεια η Μαντοληνάτα αφιέρωσε τραγούδια στην  Πρόεδρο του ΕΟΤ, που δεν έκρυψε την χαρά της για αυτή την τόσο ευχάριστη έκπληξη που της θύμισε την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα.
Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας για τα Best Tourism Villages από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, “με τον αγαπημένο μας δήμαρχο Κο Καλακίκο Παναγιώτη”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η κ.Γκερέκου στην προσωπική της σελίδα και… αποθέωσε το Σουφλί.
“Ένας δήμος του ακριτικού Έβρου, το Σουφλί, επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) ως ένα από τα καλυτέρα παραδείγματα για την ανάπτυξη τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, ένα από τα 41 χωριά που επιλέχθηκαν μέσα από περισσότερες από 170 υποψηφιότητες.
Συγχαρητήρια σε όλους !! Και ειδικά συγχαρητήρια στην Σοφία Ζαχαράκη και το υπουργείο τουρισμού”

Επισκέψεις στα μουσεία του Σουφλίου

Ακολούθησαν επισκέψεις στα μουσεία του Σουφλίου, με πρώτο σταθμό φυσικά το Μουσείο Μετάξης.  Εκεί η Πρόεδρος του ΕΟΤ πήρε στα χέρια της κατά την ενημέρωση και έναν μεταξοσκώληκα, μαθαίνοντας πως παράγεται το μετάξι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: “Είναι μια εμπειρία ζωής! Παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας αλλά κυρίως εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.
Εκεί θα δείτε όλα τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό.
Είδαμε την παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου (μουριά και ο μεταξοσκώληκας)
Παρατηρήσαμε τα εξής:
α)Στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα
Ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα)
β)Καθαρισμός και διαλογή των κουκουλιών
γ)Απόπνιξη του μεταξοσκώληκα και ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του”.