Λαλούσης: Δεν πιστεύω ότι εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό απ’ την Τουρκία στον Έβρο

Λαλούσης: Δεν πιστεύω ότι εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό απ’ την Τουρκία στον Έβρο

Με μια δήλωση που σίγουρα προκαλεί απορίες, ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης επεσήμανε από την Θεσσαλονίκη, πως πιστεύει ότι το μεταναστευτικό δεν εργαλειοποιείται από την Τουρκία στον Έβρο.

Ο κ.Λαλούσης που σήμερα επισκέπτεται τον Έβρο, γνωρίζει την περιοχή αφού διετέλεσε Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Πεζικού Διδυμοτείχου και Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά στον Έβρο με τους δεκάδες λαθρομετανάστες σε νησίδες που ξεκάθαρα έχουν αν όχι την βοήθεια τουλάχιστον την ανοχή των Τούρκων έκανε την συγκεκριμένη δήλωση.

Κατά την άφιξη του και σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους εκτίμησε πώς οι λαθρομεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται αυτό το διάστημα στον Έβρο, βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με το 2022, ενώ όπως είπε δεν διαπιστώνει πώς το προσφυγικό εργαλειοποιείται από την Τουρκία, αναφέροντας για την κατάσταση ευθύνονται οι κλιματολογικές συνθήκες και η χαμηλή στάθμη του ποταμού που ευνοούν τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τους διακινητές.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πώς για την Ελληνική αστυνομία και τον Στρατό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των συνόρων, ενώ ευχαρίστησε και τα στελέχη της ΕΛΑΣ και του Στρατού, για τις προσπάθειες που καταβάλουν.


Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ελληνική αστυνομία σε αρμονική συνεργασία με τον ελληνικό στρατό είναι σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση και έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε σεβόμενη το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, να αποτρέπει την οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα μας», είπε ο κ. Λαλούσης και πρόσθεσε: «Η φύλαξη των συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας».

Ευχαρίστησε το προσωπικό της αστυνομίας, αλλά και του ελληνικού στρατού, που όπως είπε διαχρονικά συνεισφέρει στη φύλαξη των συνόρων και τόνισε ότι με κοινή προσπάθεια και συνεργασία επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την αποστολή τους, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Σημείωσε δε, ότι τα στοιχεία του μεταναστευτικού είναι τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες και η μείωση της στάθμης του ποταμού Έβρου, λόγω της εποχής, πιθανόν να ευνοεί τις ροές. Σημείωσε, πάντως, ότι το φαινόμενο «αντιμετωπίζεται» και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του κ.Λαλούση

ΤΕΤΑΡΤΗ 07/06/2023

9:30 Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας

11:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κκ Δαμασκηνό

12:30 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ Χατζηγιαννόγλου

13:30 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου (Ισαάκιο)

14:30 Επίσκεψη με Δήμαρχο Σουφλίου κ Παναγιώτη Καλακίκο

17:30 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών

18:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κκ Άνθιμο

19:15 Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημ. Πέτροβιτς

20:00 Σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης