Οργανώνονται μέτοχοι της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, να κινηθούν νομικά λόγω κλεισίματος της “Olympus Bank”

Οργανώνονται μέτοχοι της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, να κινηθούν νομικά λόγω κλεισίματος της “Olympus Bank”

Πέντε μήνες πέρασαν από το κλείσιμο της “Olympus Bank” (πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας) τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία έχει μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ οι καταθέσεις διασφαλίστηκαν περνώντας στην Εθνική Τράπεζα.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους μετόχους της συγκεκριμένης τράπεζας, η οποία πριν μετονομαστεί σε “Olympus Bank”, είχε προκύψει το 2018 από την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου απ’ την αντίστοιχη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, αφού η πρώτη βρισκόταν σε πιο αδύναμη οικονομικά θέση. Πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν, ότι μέτοχοι από το νομό Έβρου, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής μας, άρχισαν δειλά-δειλά να οργανώνονταιι, προκειμένου να δουν πως θα μπορέσουν να κινηθούν νομικά με ομαδικό τρόπο. Κι αυτό γιατί θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι μετοχές και τα χρήματα που είχαν διαθέσει για να τις αγοράσουν, θέλοντας να στηρίξουν την δημιουργία της στο νομό μας, αφού πίστεψαν στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα ενός τοπικού συνεταιριστικού τραπεζικού ιδρύματος.

Οι πρώτες κινήσεις ξεκίνησαν από μετόχους κυρίως της περιοχής Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου και ακολούθησαν κάποιοι από την Αλεξανδρούπολη, ενώ έγιναν επικοινωνίες και με συναδέρφους τους της Δράμας. Εκεί επίσης υπάρχουν πολλοί μέτοχοι της τοπικής  Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία και αποτελούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της “Olympus Bank”, η οποία έκλεισε αρχές Φεβρουαρίου με απόφαση της Τράπεζας Ελλάδος λόγω σοβαρών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν. Βρίσκεται λοιπόν ήδη σε καθεστώς εκκαθάρισης το οποίο αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, αν λάβουμε υπόψη μας αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων Συνεταιριστικών Τραπεζών που επίσης έκλεισαν.

Κι ενώ στο θέμα των καταθέσεων δεν υπήρξε πρόβλημα αφού μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα, ουδείς ενημέρωσε τους μετόχους των δύο τραπεζών τι θα γίνει με αυτούς. Γιατί  υπάρχει ο κίνδυνος και αυτοί, όπως και οι δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών που «έκλεισαν», όχι μόνον να έχασαν τις επενδύσεις τους, αλλά κυρίως μετά το πέρας της εκκαθάρισης (και μάλιστα, όταν θα έχουν χάσει τις προθεσμίες για τις δικές τους νομικές ενέργειες), να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, τα οποία θα τους ζητηθούν με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Γιατί οι μεριδιούχοι ευθύνονται προσωπικώς, από κοινού, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τη Συνεταιριστική Τράπεζα. Μάλιστα, από τον οικείο Νόμο και τα Καταστατικά των Συνεταιριστικών Τραπεζών, προβλέπεται η ευθύνη των μεριδιούχων σε ποσό ίσο ή πολλαπλάσιο της συμμετοχής του μεριδιούχου.

Εκτός δηλαδή από τα χρήματα που χάνουν από τις μετοχές που είχαν αγοράσει στην Συνεταιοριστική Τράπεζα Έβρου μια και μιλάμε για τους κατοίκους του νομού μας, μπορεί να κληθούν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης να πληρώσουν και τις πιθανές ζημιές της “Olympus Bank”. Όπως μάλιστα ενημερώθηκαν επικοινωνώντας με… ομοιοπαθείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, τότε δηλαδή που μπήκε λουκέτο στην Τράπεζα που προέκυψε από την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου απ’ την αντίστοιχη της Δράμας, έχει ζητηθεί παρέμβαση της Κυβέρνησης για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Για να μην κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές των Συνεταιριστικών Τραπεζών που σταμάτησε η λειτουργία τους, οι μεριδιούχοι  7 Συνεταιριστικών Τραπεζών σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα Αχαϊκή, Εύβοιας, Δωδεκανήσου, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου.

Χαρακτηριστικές των όσων αντιμετωπίζουν οι μέτοχοι των δύο τελευταίων πρώην Συνεταιριστικών Τραπεζών, είναι οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ένας από τους μερισματούχους της Λέσβου – Λήμνου.ο κ Δημήτρης Μυλωνάς, πολιτικός μηχανικός και επί χρόνια εκλεγμένος στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.“Όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε κανείς από τους υπεύθυνους γι’ αυτό το προμελετημένο έγκλημα που έγινε σε βάρος μας, που επενδύσαμε από το υστέρημά μας αρκετά χρήματα αγοράζοντας μετοχές –μερίδες, αλλά δέκα χρόνια τώρα οι εκκαθαριστικές εταιρείες δεν ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση.Μάλιστα η τελευταία η PQH προσπαθεί να ξεπουλήσει όσο-όσο τα περιουσιακά μας συμφέροντα με τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος”δήλωσε .

Οι μέτοχοι-μεριδιούχοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λέσβου – Λήμνου και της Δωδεκανήσου που χρόνια τώρα βρίσκονται υπό εκκαθάριση, έχουν λοιπόν οργανωθεί και κινούνται νομικά με ομαδικό τρόπο. Με αυτούς προσπάθησαν ήδη να έρθουν σε επικοινωνία και συνεργασία οι μέτοχοι της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, για να ενημερωθούν τι ακριβώς ισχύει και πως μπόρούν και αυτοί να κινηθούν στη συνέχεια. Παράλληλα κάποιοι εξ αυτών απευθύνθηκαν και σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας , για να πληροφορηθούν πως πρέπει να ενεργήσουν.

Οποιαδήποτε κίνηση τους θα γίνει φυσικά προς την “Olympus Bank”, όπως μετονομάστηκε η πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, στην οποία μεταφέρθηκαν οι μετοχές τους και όχι κατά της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου. Γιατί αυτή δεν υπήρχε από το 2018, μια και απορροφήθηκε από την αντίστοιχη της Δράμας, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Ο Πρόεδρος της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου Σταύρος Σταυράκογλου (δεξιά), στην Γενική Συνέλερυση τον Σεπτέμβριο του 2018 που αποφάσισε την απορρόφηση της από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας

Έτσι η Συνεταιριστική Τράπεζα του νομού μας που δημιουργήθηκε το 1996 από την τότε διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Δαστερίδη, το 2018 “εξαφανίστηκε”, μια και δεν υπήρξε καμιά συνένωση αλλά πλήρης απορρόφηση από αυτή της Δράμας. Αν και έναν χρόνο νωρίτερα, το 2017 όταν και εκλέχθηκε η νέα διοίκηση με Πρόεδρο τον Σταύρο Σταυράκογλου, αυτός είχε δηλώσει  πομπωδώς αναφερόμενος στους στόχους της νέας διοίκηση: “Η αξιοποίηση των δεξιοτήτων του νέου Δ.Σ., η θωράκιση της Τράπεζας, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η συνεχής ενίσχυση των κεφαλαίων, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η γενικότερη αποτελεσματική συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της απερχόμενης διοίκησης είναι οι κυριότερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”. Περίπου 14 μήνες μετά από αυτά τα… εντυπωσιακά που δήλωνε ο τότε Πρόεδρος της και αυτό τον καιρό υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, δεν υπήρχε πλέον Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. 

Ο κ.Σταυράκογλου μίλησε λοιπόν ένα χρόνο πριν απορροφηθεί τελικά η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου από την αντίστοιχη της Δράμας, για συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της απερχόμενης διοίκησης, γιατί ήταν Αντιπρόεδρος σε εκείνη την διοίκηση (Πρόεδρος ο Νίκος Ντουμανίδης) από το 2013 έως το 2017 που έγινε Πρόεδρος.

Η τελευταία διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου κατά την πρώτη συνεδρίαση της το 2017, μετά την εκλογή της. Πρώτος από αριστερά ο τ’οτ Πρόεδρος Σταύρος Σταυράκογλου 

Οι Σταυράκογλου όπως και τα άλλα μέλη της τελευταίας διοίκησης, δεν συμμετείχαν πάντως μετά το 2018 και την “εξαφάνιση” ουσιαστικά μέσω απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας (μετέπειτα Olympus Bank), σε κανένα από τα Δοικητικά Συμβούλια που υπήρξαν από το 2018 έως το 2023. Τότε που η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε το κλείσιμο της.