Οδικός τουρισμός: Πρωταγωνιστές Έβρος και Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικά – Πρώτοι οι Ρουμάνοι και Βούλγαροι, Τούρκοι

Οδικός τουρισμός: Πρωταγωνιστές Έβρος και Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικά – Πρώτοι οι Ρουμάνοι και Βούλγαροι, Τούρκοι

Ο οδικός τουρισμός καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κίνησης στη χώρα μας και αφορά παραδοσιακά τις αγορές των Βαλκανιών, καθώς οι κοντινές αποστάσεις ευνοούν το ταξίδι με ΙΧ, ακόμη και για σύντομες αποδράσεις.

Στη Θράκη, όπου το ποσοστό των τουριστών που πηγαίνουν οδικώς ξεπερνάει το 70%, η τουριστική κίνηση είναι πολύ υψηλή.

Η περιοχή της Θράκης που βασίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στον οδικό τουρισμό, δέχεται κυρίως τουρίστες από τη γειτονική Βουλγαρία και Τουρκία, ακόμη και για city break, αλλά και από την Ρουμανία. «Το ποσοστό των εισερχόμενων τουριστών που έρχεται στη χώρα μας οδικώς είναι μεγαλύτερο από 70% και παρά τον πληθωρισμό η περιοχή φέτος παρουσιάζει υψηλή τουριστική κίνηση.

Η Αλεξανδρούπολη είναι γεμάτη και οι τουρίστες διαχέονται σε άλλες πόλεις όπως η Κομοτηνή και η Ξάνθη. Αξίζει να αναφέρουμε ωστόσο ότι κρατάμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα και αυτό μας καθιστά έναν ανταγωνιστικό προορισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.

«Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικός, εκείνο που αναμένουμε είναι να γίνουν τα έργα υποδομών στον τελωνιακό σταθμό των Κήπων, για να υπάρχει πιο εύκολη ροή για τον κόσμο και να επιτραπεί η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τον σταθμό της Νυμφαίας για να μπορούν να περνάνε από Ξάνθη, Κομοτηνή και να φεύγουν από Προμαχώνα, να κάνουν δηλαδή αυτό το round trip που θα βοηθούσε πολύ στην τουριστική κίνηση», προσθέτει.

«Σε ό,τι αφορά τους Βούλγαρους τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν σημαντική μείωση το 2022 σε σχέση με το 2019, η οποία αποδίδεται τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους ζωής αλλά και στην πανδημία. Ωστόσο, από τα στοιχεία που παίρνουμε από τη Βουλγαρία φαίνεται πως δεν υπάρχει σημαντική μείωση το 2022 συγκριτικά με το 2019 αλλά ο αριθμός των ταξιδιωτών συνολικά παρουσιάζεται μικρότερος, προφανώς γιατί χρησιμοποιούν άλλη μεθοδολογία. Αυτό πάντως που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των Βουλγάρων που έρχονται στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι», επισημαίνει ο κ.Σταφυλάκης.

Πηγή: iefimerida.gr