Απ’ το Ασημένιο Διδυμοτείχου, έξι συμμαθητές στα χωριά των παππούδων, γιαγιάδων τους στην Ανατολική Θράκη

Απ’ το Ασημένιο Διδυμοτείχου, έξι συμμαθητές στα χωριά των παππούδων, γιαγιάδων τους στην Ανατολική Θράκη

Έξι παλιοί συμμαθητές, όλοι τους με καταγωγή από το προσφυγικό χωριό Ασημένιο Διδυμοτείχου, αποφάσισαν να επισκεφθούν τα χωριά των παππούδων και γιαγιάδων τους απέναντι, στην Ανατολική Θράκη.

Από εκεί που το 1922 οι πρόγονοι τους ξεριζώθηκαν και ήρθαν πρόσφυγες στον Έβρο, σε χωριά που βρίσκονται απέναντι από τον τόπο τους. Οι έξι συμμαθητές, κάποιοι από τους οποίους μεγάλωσαν μακριά από το Ασημένιο και τον Έβρο, με οδηγό το βιβλίο “Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ” του συγχωριανού τυς συγγραφέα Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη, επισκέφθηκαν τα μέρη στα οποία αναφέρεται.   Εκεί, όπου ακριβώς διαδραματίζεται το βιβλίο. Στο Τσιαλί, στο Ουζούν Κιοπρού.

Φωτογράφησαν το βιβλίο και φωτογραφήθηκαν μπροστά από την εκκλησιά του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και τα Λαμπαδαρίδεια, μπροστά από τη Μακρά Γέφυρα και το Τσιαλί.
Περπάτησαν στο ίδιο χώμα. Είδαν τον ίδιο ουρανό, τα ίδια χωράφια με τους προγόνους τους. Εκεί απ’ όπου ξεριζώθηκαν βίαια πριν από 100 και πλέον χρόνια.
Ο συγχωριανός τους συγγραφέας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης με πολύ συγκίνηση τους ευχαρίστησε τονίζοντας: “Ευχαριστώ παιδιά για το ανεκτίμητο δώρο. Του χρόνου και εγώ μαζί σας. Και όπως γράφει και ο επίλογος του βιβλίου “οσο ζούν τα παιδιά και τ’ αγγόνια μας, Πατρίδα μας είναι η Ανατολική Θράκη”.
bsh