Σουφλί: Σκέφτονται να διεκδικήσουν τον τίτλο «Ευρωπαϊκής πόλης των Χριστουγέννων» με το “Σαν Παραμύθι”

Σουφλί: Σκέφτονται να διεκδικήσουν τον τίτλο «Ευρωπαϊκής πόλης των Χριστουγέννων» με το “Σαν Παραμύθι”

Τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής πόλης των Χριστουγέννων», σκέφτονται να διεκδικήσουν στο Σουφλί, με τις μαγευτικές εκδηλώσεις “Σαν Παραμύθι”, που κάθε χρόνο γίονται όλο και καλύτερες και συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκεπτών που συνεχώς αυξάνονται.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος, που σήμερα ξεκινάει με την δημοτική του αρχή τη δεύτερη θητεία του αυτή την φορά για 5 χρόνια, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM και τον Σταύρο Αποστολίδη. Ο κ.Καλακίκος, που κατάφεραν με τους συνεργάτες του να αναδείξουν το Σουφλί με την διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως Best Tourism Village, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη έδωσε εντολή και αναζητούν με τους συνεγάτες του τον τρόπο και τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο αφού φυσικά πρώτα τον ετοιμάσουν, για να θέσουν υποψηφιότητα. Το “Σαν Παραμύθι” άλλωστε έχει το τεράστιο πλεονέκτημα του ατμοσφαιρικού χώρου του βιομηχανικολυ συγκροτήματος Τζίβρε, η “πόλη του μεταξιού” διαθέτει την δική της μοναδική αρχιτεκτονική και φυσικά ενισχυτικός είναι ο τίτλος του Παγκόσμιο χωριού εναλλακτικού τουρισμού που ήδη υπάρχει.

Πως επιλέγονται κάθε χρόνο

Σύμφωνα με όσα “ανακάλυψαν” ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και η δημοτική του αρχή,  μια επίσημη διεθνή κριτική επιτροπή ανακηρρύσει την “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων” και φέτος ήταν το πανέμορφο Μπρνο της Τσεχίας. “Για την απόλυτη έκφραση της δημιουργικής κουλτούρας και της ισχυρής ταυτότητάς της, καθώς επίσης και για τους φωτισμούς και τις υπαίθριες αγορές, ως η πιο ατμοσφαιρική χριστουγεννιάτικη σκηνή”, όπως ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης. Πέρυσι, το 2022, ήταν η ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, που κέρδισε τον ίδιο τίτλο για την «επίδειξη αλληλεγγύης, ανθρωπιστικών αξιών και πολιτιστικής διατήρησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή η πόλη στέφθηκε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν βραβευτεί με τέτοιο τίτλο είναι η ισπανική πόλη Σαν Σεμπαστιάν, η ιταλική Γένοβα, η βελγική Λιέγη, το Ολλανδικό Βάλκενμπουργκ, η ισπανική Ματζανταχόντα, η επίσης ισπανική Μεντίνα ντε Ριοσέκο και η ισπανική Τορεχόν ντε Αρντόζ.

Η “Ευρωπαϊκή πόλη των Χριστουγέννων”

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας των Χριστουγέννων απονέμεται σε ένα μέρος με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τίτλος, η «Ευρωπαϊκή πόλη των Χριστουγέννων», που πηγαίνει κάπου με λιγότερους από 100.000 – και φέτος, ήταν το Waterford της Ιρλανδίας, το οποίο βρίσκεται στην εντυπωσιακή Copper Coast.

Η Almanza, μια μικρή πόλη, χωριό ουσιαστικά 600 κατοίκων στην Ισπανία, έτυχε επίσης ιδιαίτερης αναγνώρισης χάρη στο χριστουγεννιάτικο έργο της.

Πόλεις και κωμοπόλεις που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό περιλαμβάνουν εκείνες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Σουφλί λοιπόν σκέφτονται να διεκδικήσουν τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής πόλης των Χριστουγέννων» και αφού τα κατάφεραν μέρη της Ευρώπης με πολύ λιγότερους κατοίκους, αλλά και η “πόλη του μεταξιού” πέτυχε να αναδειχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρσμού ως Best Tourism Village, ο δήμαρχος κ.Καλακίκος και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν έναν ακόμα τίτλο, με το μαγευτικό “Σαν Παραμύθι”. Μακάρι να τα καταφέρουν και σε αυτό.