Διδυμότειχο: Ανέγερση νέου κτιρίου στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος – Ομόφωνα παραχωρήθηκε ο χώρος απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο

Διδυμότειχο: Ανέγερση νέου κτιρίου στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος – Ομόφωνα παραχωρήθηκε ο χώρος απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο

Το πρώτο “βήμα” για την ανέγερση νέου, σύγχρονου κτιρίου στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Διδυμοτείχου στην άκρη της πόλης, έγινε με την ομόφωνη παραχώρηση του χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, κατά την συνεδρίαση του την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου ενέκρινε την διόρθωση και επικαιροποίηση, ουσιαστικά, της απόφασης παραχώρησης έκτασης 2,5 στρεμμάτων, στην βόρεια έξοδο της πόλης απέναντι από το LIDL, προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Κι αυτό προκειμένου να ανεγερθεί προκατασκευασμένο κτίριο βαρέος τύπου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος, του Τμήματος Ασφάλειας και των άλλων υπηρεσιών που υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με έγγραφό του προς τον δήμο Διδυμοτείχου, τον περασμένο Δεκέμβριο (2023), επιβεβαίωνε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ανέγερση νέου κτιρίου και ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών, ως προς την τυπική διόρθωση που απαιτούνταν να γίνει στην απόφαση παραχώρησης της έκτασης, καθώς στις προηγούμενες, ίδιες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο, το υπουργείο αναφέρονταν ως “Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη”, ενώ, πλέον, από τον τίτλο του έχει αφαιρεθεί το «Δημόσιας Τάξης» και έχει παραμείνει μόνον το «Προστασίας του Πολίτη».
Αυτή είναι η έκταση που παραχωρήθηκε από τον δήμο Διδυμοτείχου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να κατασκευαστεί το νέο Αδτυνομικό Τμήμα Διδυμοτείχου
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο έγγραφό του το Τμήμα Κτιριολογικής Υποδομής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δρομολογείται η εκπόνηση των μελετών για την ανέγερση του προκατασκευασμένου κτιρίου και έχουν βρεθεί και τα απαιτούμενα κονδύλια. Παράλληλα, ζητήθηκε από τον δήμο να παρατείνει για 5 έτη την διάρκεια υλοποίησης του έργου για το οποίο γίνεται η δωρεά, δεδομένου ότι με την προηγούμενη απόφαση αυτή έληγε το 2025.
Επιφυλάξεις-παρατηρήσεις Τοκαμάνη για τους όρους της παραχώρησης
Κατά τη συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας, Χρήστος Τοκαμάνης, επέστησε την προσοχή της δημοτικής αρχής στους όρους της παραχώρησης, αφενός για να διασφαλιστεί ότι ο χώρος και το κτίριο όπου σήμερα στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν θα περάσει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αλλά θα αποδοθεί στον δήμο, αφετέρου για να διασφαλιστεί ότι το υπάρχον κτίριο θα κατεδαφιστεί και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Απαντώντας στις επιφυλάξεις του κ. Τοκαμάνη, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, εξήγησε πως ο δήμος δεν μπορεί να απαιτήσει αυτές τις προϋποθέσεις, ωστόσο, ο ίδιος θεώρησε δεδομένο ότι το κτίριο που σήμερα στεγάζει τις αστυνομικές υπηρεσίες θα κατεδαφιστεί, διότι έχει προβλήματα στατικότητας, ενώ η έκταση δεν μπορεί να περάσει στην ΕΤΑΔ, γιατί ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόσθεσε, τέλος, πως ο δήμος σχεδιάζει να ανακτήσει τον χώρο, με κατεδαφισμένο το κτίριο, «ώστε να ανοίξει ο χώρος μπροστά στην Ελευθερώτρια και να δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού και αναψυχής για τους δημότες».
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας