Τοψίδης για αρδευτικό βορείου Έβρου: “Γιατί διαμαρτύρονται; Να περιμένουν. Εμείς αποφασίζουμε, όχι αυτοί” (ΒΙΝΤΕΟ)

Τοψίδης για αρδευτικό βορείου Έβρου: “Γιατί διαμαρτύρονται; Να περιμένουν. Εμείς αποφασίζουμε, όχι αυτοί” (ΒΙΝΤΕΟ)

–Πήραν ήδη 2,2 εκατ. ευρώ για το ίδιο έργο από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (σ.σ. εννοεί του Μέτιου). Εγώ  το υπέγραψα

-Στο ΓΟΕΒ του βορείου Έβρου πάντα θα έχουν δίκιο γιατί αυτοί βλέπουν μόνο τον εαυτό τους

-Δυστυχώς κάποιοι θα στενοχωρηθούν. Όμως στο νέο πρόγραμμα θα περάσουν όλες αυτές οι μελέτες.

Την απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να “κόψει” το αρδευτικό έργο ύψους 4 εκατ. ευρώ για τον βόρειο Έβρο που κατέθεσε ως μελέτη ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης.

Αφορμή στάθηκαν αντιδράσεις που υπήρξαν στην περιοχή του βορείου Έβρου, για την απόφαση να μην κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος με την πρόταση αυτή, αλλά να επιλεγεί το έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου Πετάλου Πέπλου ύψους 10 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι αφορά έργο αντικατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για 200.000 στρέμματα σε όλα σχεδόν τα χωριά του βορείου Έβρου, ενώ η περίπτωση του Πετάλου που τελικά κατατέθηκε, αφορά 7.500 στρέμματα.  Ο κ.Τοψίδης μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum Fm και στην εκπομπή του αποτυχόντα υποψήφιου περιφερειακού του συμβούλου Δημήτρη Κολιού και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η περιφερειακή του αρχή είναι αυτή που αποφασίζει ποια πρόταση θα καταθέσει και όχι ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας ή οι ΤΟΕΒ που…  βλέπουν  μόνο τον εαυτό τους.

Τόνισε πως δεν καταλαβαίνει γιατί στενοχωριούνται και διαμαρτύρονται στον βόρειο Έβρο, θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη πρόσκληση για να μπει το έργο τους και θα εγκριθεί και πως η διοίκηση του λειτουργεί με ισόνομη και ισόρροπη ανάπτυξη και δεν κάνει διακρίσεις. Επίσης ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Χρήστου Μέτιου τους έδωσε 2,2 εκατ. ευρώ πριν λίγο καιρό για τον ίδιο σκοπό. Να θυμίσουμε πάντως, ότι αγρότες του βορείου Έβρου και μάλιστα στέλεχος του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας στο μπλόκο των Καστανεών, διαμαρτυρήθηκαν στον παρόντα εκεί Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Κώστα Βενετίδη, για την απόρριψη του έργου απ’ την διοίκηση Τοψίδη, όταν η περιοχή είναι διαχρονικά αδικημένη και ψήφισε τον συνδυασμό του σημερινού και καταγόμενου από την Βύσσα Περιφερειάρχη δίνοντας μεγάλο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μόνο το αρδευτικό Πετάλου κατατέθηκε απ’ την Περιφέρεια ΑΜΘ – Έξαλλοι οι αγρότες του βορείου Έβρου

Είπε συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης:

“Είχαμε τρεις προτάσεις. Την μελέτη του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, την μελέτη του Πετάλου και μια μελέτη από ένα ΤΟΕΒ στην Προσοτσάνη Δράμας.  Όλα μαζί τα έργα ήταν 17 με 18 εκατομμύρια ευρώ. Αποφασίσαμε να βάλουμε την μεγαλύτερη που ήταν η μελέτη του Πετάλου 10 εκατομμύρια, για τον εξής λόγο: Πρώτον, γιατί αυτά τα έργα είναι βαθμολογία. Είχε την υψηλότερη βαθμολογία. Άρα περισσότερες προσδοκίες να περάσει η μελέτη. Για τον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας πριν μια βδομάδα και θα πω εδώ πέρα τα εύσημα στην προηγούμενη διοίκηση (σ.σ. του πρώην Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου) υπέγραψα εγώ 2,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχο έργο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ότι όπως έχουμε πει, στην Περιφέρεια θέλουμε ισόνομη και ισόρροπη ανάπτυξη. Τα έργα που θα μπαίνουν σε οποιαδήποτε πρόσκληση αποφασίζει η διοίκηση της Περιφέρειας.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση στενοχώρια σε οποιονδήποτε είπε για το πρόγραμμα, από την στιγμή που 1 Απριλίου με 30 Ιουνίου ανοίγει η ίδια πρόσκληση από το νέο ΕΣΠΑ.  Πάμε λοιπόν για ένα νέο πρόγραμμα που θα έχει δυο-τρία εκατομμύρια ευρώ και θα περάσουν όλες αυτές οι μελέτες. Επομένως έγινε το σωστό. Η διοίκηση της Περιφέρειας αποφασίζει ποια έργα θα μπούνε και με ποια σειρά θα μπούνε. Στο επόμενο διάστημα θα εντάξουμε τα επόμενα έργα. Αν τα βάζαμε και τα τρία έργα, αφήναμε την ευχέρεια στο υπουργείο ποιο έργο θα ενταχθεί. Υπάρχει μια αιρετή διοίκηση που λέγεται περιφέρεια και όπως είπαμε εμείς θα τολμούμε και θα παίρνουμε την απόφαση. Δυστυχώς κάποιοι θα στενοχωρηθούν. Θα έρθουν όμως μετά από τρεις μήνες ικαι θα πουν συγχαρητήρια. Τι να κάνουμε τώρα. Ο χρόνος είναι για όλους και πρέπει να περιμένουνε. Αυτή είναι η κατάσταση δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Το ΓΟΕΒ του βορείου Έβρου και οι ΤΟΕΒ πάντα θα έχουν δίκιο γιατί αυτοί βλέπουν μόνο τον εαυτό τους. Ο Περιφερειάρχης όμως δεν είναι δήμαρχος, δεν είναι Πρόεδρος Κοινότητας. Εμείς ετοιμάσαμε τις προτάσεις γιατί ο νομοθέτης προέβλεψε να είναι η Περιφέρεια αυτή που θα καταθέσει τις προτάσεις. Η διοίκηση της Περιφέρειας εκλέχθηκε πριν ένα μήνα με την πλειοψηφία θα αποφασίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για κάθε Περιφερειακή ενότητα”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ