Συνάντηση Προέδρων-βουλευτών: Με… light ψηφίσματα, χωρίς ξεκάθαρες ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, τίποτα δεν αποτρέπεται στο Φυλάκιο

Συνάντηση Προέδρων-βουλευτών: Με… light ψηφίσματα, χωρίς ξεκάθαρες ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, τίποτα δεν αποτρέπεται στο Φυλάκιο

Αν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αλλά και γενικότερα στην Κυβέρνηση, διάβασαν το Ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την συνάντηση Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων δήμου Ορεστιάδας και βουλευτών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, θα… έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Απορούμε ποιος συνέταξε το συγκεκριμένο τόσο… light Ψήφισμα και αν όσοι το συνυπέγραψαν έλαβαν γνώση και συμφώνησαν σε αυτό. Γιατί στο κείμενο του δεν περιέχει καμιά ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ και ΑΠΑΙΤΗΣΗ από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτό που έχει προγραμματίσει και με τις συνεχείς αποφάσεις στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ από το υπουργείο Μηταράκη, φαίνεται ότι υλοποιεί. Δηλαδή:

  • Επέκταση των χώρων στα 33,5 στρέμματα που ήδη έχουν ενοικιαστεί για 10 χρόνια (5+5) από 4 ιδιοκτήτες αντί 1.000 ευρώ το στρέμμα το χρόνο. 
  • Αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου κατά 370 λαθρομετανάστες, που και αυτή δείχνει επίσης να υλοποιείται. 

Να θυμίσουμε ότι στην συνάντηση-σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Φυλακίου, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των 29 Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Ορεστιάδας, οι 4 βουλευτές Έβρου (Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, Νατάσα Γκαρά), ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Αντιπεριφερειάρχης ΥΓείας Κώστας Βενετίδης, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και οι συμμετέχοντες επίσης στην Επιτροπή Αγώνα επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Πρόεδροι Κοινοτήτων, Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, δήμαρχος Ορεστιάδας και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων υπογράφουν ένα Ψήφισμα που ξέρετε τι λέει;

  1. Θετική η κυβερνητική δέσμευση για μη αύξηση της δυναμικότητας του Κ.Υ.Τ Φυλακίου.
  2. Δεν προκύπτει αναγκαιότητα αύξησης της δυναμικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α Φυλακίου.

Για τόσο… light Ψήφισμα μιλάμε. Προσέξατε τις διατυπώσεις;

Επισημαίνει ότι είναι θετική η κυβερνητική δέσμευση για μη αύξηση δυναμικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά δεν αναφέρεται κουβέντα για την ΕΠΕΚΤΑΣΗ που αποφασίστηκε και προχωράει κανονικά.

Επίσης αναφέρει ότι: “Δεν προκύπτει αναγκαιότητα αύξησης της δυναμικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Φυλακίου, όταν ο κ.Μηταράκης, η Κυβέρνηση συνολικά, αλλά και ο βουλευτής Έβρου Τάσος Δημοσχάκης επιμένουν ότι θα γίνει ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ κατά 370 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ορεστιάδα: Τι ζητούν οι Πρόεδροι από την Κυβέρνηση – Επίσημη ανακοίνωση για την σύσκεψη στο Φυλάκιο

Αντί λοιπόν να επισημαίνεται και να αναφέρεται ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ στο συγκεκριμένο Ψήφισμα ότι:

  • ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμιά επέκταση των δομών στο Φυλάκιο και να ακυρωθεί η ενοικίαση των 33,5 στρεμμάτων
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ η απόφαση για ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Όπως από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε, η χωρητικότητα δεν πρέπει να μεταβληθεί. 
  • Δε υπάρχει καμιά αναφορά για ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΡΧΟΜΟΥ του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ΑΜΕΣΑ, αφού ήδη αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε στον δήμαρχο κ.Μαυρίδη κατά την συνάντηση τους στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου, ότι θα ερχόταν στην περιοχή να παρουσιάσει τις απόψεις του ως τα τέλη Μαρτίου.

Αντί για αυτά τα αυτονόητα, είδατε τι επέλεξαν να συμπεριλάβουν στο συγκεκριμένο Ψήφισμα οι συντάκτες του. Ποιοι το έγραψαν; Απ’ ότι μάθαμε, στην συγκέντρωση-σύσκεψη δεν έγινε καμιά αναφορά σε κείμενο και τι αυτό θα περιλαμβάνει. Απλά ανέλαβε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης να το συντάξουν στον δήμο και να επικοινωνήσει με τους συμμετέχοντες για να συμφωνήσουν. Κάτι προφανώς που έγινε την Δευτέρα και χθες δόθηκε στην δημοσιότητα. Αυτό θα σταλεί λοιπόν στους αρμόδιους υπουργούς Μηταράκη, Χρυσοχοίδη και την Κυβέρνηση και μάλλον θα… χαμογελούν ικανοποιημένοι. Όχι μόνο για τα προηγούμενα, αλλά και επειδή επίσης αναφέρεται ότι:

-Επιθυμούμε βελτίωση των υποδομών, αφού κατατεθεί συγκεκριμένο τεχνικό δελτίο στο Δήμο Ορεστιάδας για να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού. 

-Άμεση διακοπή των μονομερών ενεργειών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έως τη γνωμοδότηση του Δήμου Ορεστιάδας επί του τεχνικού δελτίου του Υπουργείου.

Ποια γνωμοδότηση από τον δήμο Ορεστιάδας επί του Τεχνικού Δελτίου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου; Τον εαυτό τους κοροϊδεύουν ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και όποιος συνέταξε το συγκεκριμένο Ψήφισμα; Ο δήμος Ορεστιάδας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ και επίσης ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ σε όσα θα γίνουν στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Δεν διάβασαν την απόφαση του Νότη Μηταράκη που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Αναφέρει επί λέξη:

“Η κατασκευή του ανωτέρω έργου θα λάβει χώρα κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4375/2016”.

ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή ΑΛΛΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ”, αναφέρει ξεκάθαρα. Δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ γραφειοκρατικά να κατασκευάσουν την ΕΠΕΚΤΑΣΗ του ΚΥΤ ή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στα 33,5 στρέμματα. Αντί λοιπόν να ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ να μην συμβεί αυτό… δήμαρχος Ορεστιάδας, Επιτροπή Αγώνα και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που η πλειοψηφία τους έχει αγνές προθέσεις και είναι ξεκάθαρα αντίθετη, στέλνουν ένα light Ψήφισμα. Πως θα αποτρέψουν όσα προχωρούν; Με την ανέγερση της εκκλησίας;

Επίσης είναι αστείο τουλάχιστον να αναφέρεται:

“Άμεση διακοπή των μονομερών ενεργειών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιθυμούμε ειλικρινή διάλογο, χωρίς άλλους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς”. Τα λένε αυτά σε ένα υπουργείο που με συνεχείς αναρτήσεις αποφάσεων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και παρά τις διαβεβαιώσεις του Νότη Μηταράκη, ΜΑΣ… ΤΡΕΛΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥΣ αλλά και σε συνεχείς ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ; Όταν ο αρμόδιος υπουργός κορόιδευε επί μήνες (έτσι λέει τουλάχιστον ο κ.Μαυρίδης παραδεχόμενος ότι τον έπιασε… κορόιδο ο Μηταράκης) και “κοπάνησε” 29 Δεκεμβρίου στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την απόφαση και μετά πάλι έκανε το ίδιο και παρά τις διαβεβαιώσεις με νέα ΔΙΑΥΓΕΙΑ προχώρησε στη “δέσμευση” των χρημάτων για ενοικίαση των χωραφιών; Και μετά με άλλες αποφάσεις, προχώρησε στις 18 Μαρτίου στα ενοικιαστήρια και στην ανάθεση για τις Περιβαλλοντικές Μελέτες, ενώ ο δήμαρχος Ορεστιάδας περίμενε τον… Χρυσοχοίδη, το οποίο ακόμα περιμένουμε όλοι να έρθει;

Η άποψη του Evros-news.gr είναι ξεκάθαρη και την καταθέτουμε, γιατί δικαιούμαστε να μιλάμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, που ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ από τον περασμένο Σεπτέμβριο αναδείξαμε και κρατήσαμε στην επικαιρότητα. Κι ούτε διστάσαμε και φοβηθήκαμε να πάμε κόντρα σε όλους και όλα.

  • Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης κατάφερε, μετά την Επιτροπή Αγώνα του δήμου να ελέγξει και τις αντιδράσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, “καπελώνοντας” όλες τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις τους. Είτε συναντήσεις για συζήτηση, είτε κατάθεση στεφάνων, είτε το συγκεκριμένο Ψήφισμα.
  • Η διευρυμένη Επιτροπή Αγώνα που δημιουργήθηκε για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Μαρτίου, με την συμμετοχή Προέδρων συλλογικών φορέων (Εργατικού Κέντρου, Δικηγορικού Συλλόγου, Εμπορικού Συλλόγου, Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών) δεν υπάρχει πλέον ή τουλάχιστον δεν την βλέπουμε πουθενά και έμεινε μόνο η παλιά των 6 δημοτικών συμβούλων.
  • Δεν είναι τυχαία η ΠΛΗΡΗΣΗ ΤΑΥΤΙΣΗ απόψεων με τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση, που μετά τον κ.Μαυρίδη ο οποίος μιλάει συχνά τον τελευταίο καιρό για “ακραίους” που δημιουργούν πρόβλημα στον… αγώνα επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα πολιτικά ή για άλλους λόγους και ο κ.Κελέτσης στην πρόσφατη σύσκεψη του Φυλακίου αναφέρθηκε σε “ακροδεξιούς που αλυσοδένονται έξω από το ΚΥΤ γιατί θέλουν να βγουν βουλευτές”.
  • Ούτε είναι τυχαία η… αγωνιώδης προσπάθεια του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη να εμφανίζεται ως ο μοναδικός που έχει δικαίωμα να διευθύνει και να κατευθύνει τις όποιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για τις δομές στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Σε αυτό έχει και την στήριξη και βοήθεια τοπικών ΜΜΕ, όπως του ραδιοφωνικού σταθμού STATUS Fm και του Σταύρου Αποστολίδη ή των σάιτ που ελέγχει αφού οι ιδιοκτήτες τους είναι υπάλληλοι του στη Δημοτική Τηλεόραση.