Του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής
Τέτοια μέρα, παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, στο χωριό μας, το Παλιούρι Διδυμοτείχου, όπως και σε όλα τα χωριά του Έβρου, παλαιότερα οι γυναίκες ετοίμαζαν και ελπίζω να ετοιμάζουν και τώρα, τη βαρβάρα.
Το σιτάρι, που είναι και το βασικό υλικό, έπρεπε να είναι σκληρό, στουμπισμένο στο γουδί, ξεφλουδισμένο και πλυμένο.
Φυσικά για να γίνει πιο η νόστιμη βαρβάρα, έπρεπε να προστεθεί και σουσάμι στουμπισμένο ή ταχίνι, ζάχαρη, μήλα, σταφίδες ή καρύδια τριμμένα
Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα
ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.