Δήμος Διδυμοτείχου: Μια και αδελφοποιήθηκε με την Άρτα, ας παραδειγματιστούν πως λειτουργούν εκεί

Δήμος Διδυμοτείχου: Μια και αδελφοποιήθηκε με την Άρτα, ας παραδειγματιστούν πως λειτουργούν εκεί

Σε αδελφοποίηση με τον δήμο Αρταίων, προχώρησε το Σάββατο ο δήμος Διδυμοτείχου, σε μια εκδήλωση όπου οι δυο δήμαρχοι Παρασκευάς Πατσουρίδης και Χρήστος Τσιρογιάννης, υπέγραψαν την σχετική συμφωνία.

Μια και το Διδυμότειχο με την Άρτα είναι λοιπόν πλέον αδελφοποιημένες πόλεις και όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει συνεργασία και συντονισμός δράσεων στον τουριστικό κυρίως τομέα, αφού και οι δυο έχουν να προσφέρουν στους επισκέπτες πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα στοιχεία, καλό είναι να… παραδειγματιστούν ο κ.Πατσουρίδης και οι συνεργάτες του, απ’ τον τρόπο λειτουργίας του δήμου Άρτας.

Κι αναφέρομαι στον συγκεκριμένο τομέα, τον τουριστικό, όπου ο μεν συνάδερφος του κ.Τσιρογιάννης και η δημοτική του αρχή λειτουργούν μεθοδικά, προγραμματισμένα και συλλογικά, ενώ αντίθετα στο Διδυμότειχο όλα γίνονται πρόχειρα, χωρίς προγραμματισμό, οργάνωση και φυσικά με απουσία συνεργασίας, συζήτησης και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και στο επίσημο πρόγραμμα που τυπώθηκε για τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης, αναφέρονταν ως χορευτικό συγκρότημα που θα συμμετέχει τα “ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ”, ενώ τελικά  εμφανίστηκε ο σύλλογος “Θεοδώρα Καντακουζηνή”. Όταν όλα γίνονται στο… πόδι, αυτά είναι τ’ αποτελέσματα.

Διαβάζω ,λοιπόν στην προσωπική σελίδα του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη στο facebook με τίτλο τα εξής: “ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ”. Το ενδιαφέρον όμως είναι όσα αναφέρονται στη συνέχεια, για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου δημάρχου αλλά και του δήμου που διοικεί.

Αναφέρεται λοιπόν ότι:

“Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αρταίων, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του Δήμου για την εκπόνηση του προγράμματος τουριστικής προβολής για 2019.

Παρουσιάστηκαν και τέθηκαν προς διαβούλευση τα θεματικά φυλλάδια που ετοιμάζει ο Δήμος, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, ώστε ο τουρισμός της περιοχής να αποδώσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Αρταίων προχώρησε σε διεύρυνση των μελών της Επιτροπής, η οποία πλέον αριθμεί 40 μέλη, με στόχο να εκπροσωπούνται όλοι οι κλάδοι τους οποίους αγγίζει ο τουρισμός.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα σημαντικές προσπάθειες, που αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, ωστόσο χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και συνεργασία από όλους τους φορείς, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική αυτή τάση που υπάρχει.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, ήταν:

  • Η συμμετοχή του Δήμου Αρταίων σε Εκθέσεις Τουρισμού το 2019 (MITT-Μόσχα, IMTM-Τελ Αβίβ, ITB-Βερολίνο, Philoxenia-Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ-Αθήνα κ.α.),
  • η συμμετοχή σε εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος με βάση θεματικά κριτήρια, όπως ο θρησκευτικός και γαστρονομικός τουρισμός,
  • η δημιουργία θεματικών video και φυλλαδίων για το Δήμο,
  • η δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • η διοργάνωση και υποστήριξη ταξιδιών εξοικείωσης για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες,
  • η διαφήμιση σε καίρια σημεία ανά την Ελλάδα (Μετρό Αθήνας, Αεροδρόμια κ.α.),
  • η αδελφοποίηση με πόλεις για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και η δημιουργία διαδρομής για τα βήματα του Μαξίμου Γραικού κ.α.

Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα τουρισμού Κώστας Χαρακλιάς, η Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Άρτας «Ο ΑΡΑΧΘΟΣ» Γεωργία Πατέντα, ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Κατσανδρής, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΤΑΞΙ Άρτας Φώτης Κέφης, ο εκπρόσωπος του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας Λεωνίδας Σπαής, εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού η Σταυρούλα Καραβά, ο Δημήτρης Πρέντζας, ειδικός σε θέματα μηχανοκίνητου αθλητισμού, εκ μέρους του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου η Γεωργία Κωστούλα, εκ μέρους του ΕΟΤ η Κωνσταντίνα Μανώλη, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Άρτης και τα μέλη της Επιτροπής Κατερίνα Σχισμένου και Δημήτρης Βλαχοπάνος”.

Στο Διδυμότειχο έγινε κάτι

απ’ όλα αυτά και δεν το μάθαμε;

Στο Διδυμότειχο έγινε κάτι απ’ όλα αυτά που διαβάσατε πιο πάνω και δεν το μάθαμε; Υπάρχει και έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου; Έχει γίνει κάποια σύσκεψη για τον τουριστικό προγραμματισμό και τον χειρισμό των θεμάτων του, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δεν το ξέρουμε;

Με εξαίρεση μια απ’ ευθείας ανάθεση που ήρθε για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, για την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο ή κάποιων υφασμάτινων τσαντών και κάποιων εντύπων, τι από όσα αναφέραμε νωρίτερα ότι προγραμματίζουν στην Άρτα, έχει σκεφθεί, συζητήσει και σχεδιάσει ο δήμος Διδυμοτείχου;

Με εξαίρεση τις προσπάθειες κάποιων συλλόγων, όπως οι “Καστροπολίτες Γνώση και Δράση” για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης και πρόσκληση, προσέλκυση ή ξενάγηση επισκεπτών από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, αλλά και ορισμένων ιδιωτών, όπως ο Παναγιώτης Φυδανάκης με την “Διδυμοτείχου Ανάδειξις”, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί δράσεις απ’ τον δήμο;

Μια λοιπόν και αδελφοποιήθηκαν με την Άρτα, ας τους ζητήσουν την τεχνογνωσία και να την κάνουν απλή αντιγραφή. Αλλά αυτό προϋποθέτει τουριστική συνείδηση, όραμα και κυρίως συνεργασία και διαβούλευση. Εδώ ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης δεν μπορεί να μαζέψει ούτε τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους για να συνεδριάσουν και περιμένουμε τα υπόλοιπα;