ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ψήφισε την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και έργα ανάπλασης στο Μάτι!!!

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ψήφισε την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και έργα ανάπλασης στο Μάτι!!!

Με δύο επιλογές που δείχνουν διάθεση εμποδίων στην έγκριση δύο έργων που βοηθούν την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας με… κατσαπλιάδικη νοοτροπία, έβαλε πάνω απ’ όλα τις ιδεοληψίες του και δεν ψήφισε την δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη και τα έργα ανάπλασης στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφιση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, καθώς προβλέπεται η λειτουργία του νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε «παρών», παρά τη σημασία του έργου για τη δημόσια υγεία.

Υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή του «Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, «παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Η αλλαγή του νομικού χαρακτήρα, το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν είναι καθόλου αθώα και, φυσικά, δεν είναι κάποια ιδεολογική εμμονή δική μας. Θεωρώ ότι ακριβώς έχει μια στρατηγική ευελιξίας των νέων αυτών δομών, εκκινώντας από το Νοσοκομείο Κομοτηνής -τώρα και με το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης», είπε ο Ανδρέας Ξανθός για τη στάση του κόμματός του.

«Η επιλογή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον κύριο Πνευματικό, φυσικά είναι το σύγχρονο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και αυτό το μοντέλο θέλουμε. Έρχεστε εδώ πέρα και περηφανεύεστε για το Παπαγεωργίου που είναι στη Θεσσαλονίκη, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Καλό το Παπαγεωργίου, να παρέχει τις υπηρεσίες. Έχει αισθανθεί κανείς ότι το Παπαγεωργίου είναι εκτός ΕΣΥ;» απάντησε με νόημα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχει αισθανθεί κανείς, ότι το Παπαγεωργίου δεν κάνει τη δουλειά που κάνει το Παπανικολάου ή τη δουλειά που κάνει το ΑΧΕΠΑ; Είναι εκτός ΕΣΥ, επειδή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου; Αντιθέτως. Αυτή είναι μια γενικότερη φιλοσοφία, που θέλουμε να αναπτυχθεί. Υπάρχει σαν φιλοσοφία, είναι επιλογή της κυβέρνησης αυτά τα νοσοκομεία να γίνουν με αυτόν τον τρόπο και είναι επιλογή της κυβέρνησης, με μια ολόκληρη διαδικασία και εργασία που θα γίνει και από το χάρτη υγείας, να πάμε σε μοντέλα που θα λειτουργούν καλύτερα τα νοσοκομεία».

Ο κ. Πλεύρης έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, λέγοντας πως πρόκειται για «ιδεοληπτικού τύπου» αντιμετώπιση της δωρεάς, κάνοντας λόγο για «κεντρικής φύσεως επιλογή» καταψήφισης.

Τα ίδια και για το Μάτι που καταστράφηκε επί ημερών τους

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε το σχέδιο ανάπλασης στο Μάτι και συνολικά των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής στην Βουλή, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου που δώρισε περίπου 10 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει ως επιχείρημα για την  καταψήφιση το γεγονός ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Τα έργα ανασυγκρότησης αφορούν τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι.

«Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς εξήγησε ότι το υπό κύρωση μνημόνιο συνετάχθη μετά από συνεργασία της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ότι υπήρξαν συνεννοήσεις με τους δημάρχους της περιοχής.

Σκληρή ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε τα έργα ανάπλασης στο Μάτι.

“ΣΥΡΙΖΑ και υποκρισία: έννοιες ταυτόσημες” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, για τα έργα ανάπλασης στο Μάτι.

“ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνική ευαισθησία: έννοιες αντίθετες” σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:

“Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ούτε τα voucher για τον τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς.

Σήμερα το τερμάτισε καταψηφίζοντας και τα έργα ανάπλασης για το Μάτι. Κάθε σχόλιο περιττεύει”.

Τελικά κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και το Μάτι.

Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν τα αριστερά και υποτίθεται έχοντα ανθρωπιστικές ευαισθησίες κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.