Λούκας Γιώρκας-Βασιλική Σαλαμπάση: Γαμήλιο παραδοσιακό, θρακιώτικο γλέντι, στο χωριό της νύφης Ασβεστάδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Λούκας Γιώρκας-Βασιλική Σαλαμπάση: Γαμήλιο παραδοσιακό, θρακιώτικο γλέντι, στο χωριό της νύφης Ασβεστάδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κύπριος τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας και η αγαπημένη του Βασιλική Σαλαμπάση από τους Ασβεστάδες Έβρου, παντρεύτηκαν στις αρχές Ιουνίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Λάρνακα.

Από τότε όμως έγινε γνωστό, ότι αρχές Ιουλίου θα ακολουθούσε και γαμήλιο γλέντι στο χωριό της νύφης, τους Ασβεστάδες Διδυμοτείχου, για τους συγγενείς, γνωστούς και φίλους της οικογένειας της συντοπίτισσας μας δικηγόρου. Έτσι, το Σάββατο 1 Ιουλίου, στον προαύλιο χώρο του Θρακιώτικου Συλλόγου Ασβεστάδων, μέλος του οποίου είναι τόσο η Βασιλική όσο και ο πατέρας της Χαράλαμπος, οργανώθηκε ένα παραδοσιακό, θρακιώτικο γλέντι, παρουσία εκατοντάδων καλεσμένων.

Γαμπρός και νύφη, ντυμένοι στα λευκά, έκαναν την είσοδο τους στον χώρο, χορεύοντας θρακιώτικα τραγούδια και συνοδευόμενοι από τα μέλη του τοπικού συλλόγου, τα οποία φορούσαν τις παραδοσιακές φορεσιές.

Ο χώρος που έγινε το γαμήλιο γλέντι ήταν εντυπωσιακά στολισμένος, με προσωπική επιμέλεια της νύφης Βασιλικής Σαλαμπάση, ενώ μαζί με τον Λούκα Γιώρκα ήρθαν από την Κύπρο οι γονείς και άλλοι συγγενείς του γαμπρού. Μάλιστα τηρήθηκαν και πολλά από τα έθιμα του γάμου που έχουν στους Ασβεστάδες, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί ένα από τα εμφατικά χωριά της θρακιώτικης παράδοσης. Λούκας και Βασιλική ξεκίνησαν χορεύοντας συγκαθιστό και ακολούθησαν άλλοι χοροί, όπως θα δείτε στα ΒΙΝΤΕΟ από την ζωντανή μετάδοση που έκανε η Μαρία Λιλιτάκη στην προσωπική της σελίδα.

Ακολούθησε ο κορυφαίος χορός της Θράκης, ο ζωναράδικος με τον γαμπρό Λούκα Γιώρκα να δείχνει ότι έμαθε να χορεύει ως Εβρίτης, Θρακιώτης. Παρέα με τον πατέρα της Βασιλικής, τον Χαράλαμπο Σαλαμπάση που χρόνια τώρα ασχολείται ενεργά με τον σύλλογο του χωριού του.

Μάλιστα ο καταξιωμένος Κύπριος τραγουδιστής έδειχνε να απολαμβάνει κάθε στιγμή της συμμετοχής του στους θρακιώτικους χορούς του γαμήλιου γλεντιού με την αγαπημένη του Βασιλική.

Το παραδοσιακό, θρακιώτικο συγκρότημα “Ακριτικός ‘Ηχος” ήταν αυτό που “έντυσε” μουσικά το γαμήλιο γλέντι, αλλά συμμετείχε και η κορυφαία τραγουδίστρια των Ασβεστάδων Λίτσα Ουλιανούδη. Ο καλαματιανός του γάμου ήταν φυσικά μεταξύ των χορών που έσυραν οι νεόνυμφοι.