Αφιέρωμα: «Οι Τόποι μας-Αλεξανδρούπολη» – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»(ΒΙΝΤΕΟ)

Αφιέρωμα: «Οι Τόποι μας-Αλεξανδρούπολη» – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»(ΒΙΝΤΕΟ)

 

Ο πέμπτος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας»  που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή» είναι αφιερωμένος στον Έβρο και την πρωτεύουσα του, την Αλεξανδρούπολη. 

 

Δώδεκα δημοσιογραφικές αποστολές. Εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων. Δεκάδες φωτογραφήσεις. Η ψυχή του Έβρου και της πρωτεύουσάς του, μέσα από ιστορίες, αφηγήσεις και ρεπορτάζ.

«Οι Τόποι μας» ταξιδεύουν εκεί όπου αρχίζει η Ελλάδα. Φωτίζουν την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία. Αναδεικνύουν δραστήριους ανθρώπους και τα έργα τους. Αφουγκράζονται τον παλμό της ζωής. Καταγράφουν εκκρεμότητες του χθες και προοπτικές για το αύριο.

Από τον σιδηρόδρομο και το λιμάνι, που σηματοδότησαν τη δημιουργία της πόλης, στις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες που τη διαμόρφωσαν. Τα αρχιτεκτονικά τοπόσημα και ο ανεκτίμητος πολιτιστικός πλούτος, η μουσική, ο χορός, οι γεύσεις, οι παραδόσεις, τα εύθραυστα οικοσυστήματα, αλλά και η επιστήμη, η πρωτοπορία, η έμπνευση, όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, σε μια συλλεκτική έκδοση 320 σελίδων.

Αλεξανδρούπολη, η μάνα του ελληνικού βόλεϊ

Ποια ακριτική ελληνική πόλη έχει το «μικρόβιο» του βόλεϊ, δίνοντας περισσότερους από 50 αθλητές και αθλήτριες στις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών; Πώς είναι η καθημερινότητα παικτών και προπονητών, τι ονειρεύονται για το μέλλον;

Διαβάστε ένα συναρπαστικό οδοιπορικό για την αθλητική κουλτούρα της περιφερειακής ενότητας Έβρου, που έχει μακρά παράδοση στην πετοσφαίριση. Εθνικός, ΓΕΑ, Νίκη Αλεξανδρούπολης, Αμαζόνες, Φοίνικας, Έβρος Σουφλίου, ΑΟ Ορεστιάδος, Άθλος Ορεστιάδος, Θύελλα Φερών είναι οι εννέα ομάδες πετοσφαίρισης του Έβρου, καρποί των σπόρων που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1970 από ανθρώπους που αποφάσισαν να βάλουν το βόλεϊ για τα καλά στην αθλητική ζωή του τόπου. Με καπετάνιο τον πατριάρχη του ελληνικού βόλεϊ, Μιχάλη Παρασκευόπουλο και αρωγούς στην προσπάθεια τον ομογενή Γιώργο Καμπερίδη (έμεινε στην ιστορία ως «ο άνθρωπος που έμαθε βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη»), τον γυμναστή Γιώργο Φουτσιτζίδη και τον καθηγητή φυσικής Στράτο Μαρασλή, ο νομός έβγαλε κάποιους από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών.

 

Πώς χορεύεται η παράδοση στη Θράκη;

αξιδεύουμε ως την Αλεξανδρούπολη και υπό την καθοδήγηση του δασκάλου και άοκνου μελετητή της παράδοσης, Γιώργου Ζιώγα, χορεύουμε γίκνα, ταπεινό των Μεταξάδων, συρτό συγκαθιστό, ζωναράδικο των Μάρηδων, ζωναράδικο της Μακράς Γέφυρας, χασαπιά, κουλουριαστό, ντρίστα, χορούς αργούς ή τρεχαλητούς, που επιτάσσουν να πιάσεις τον συγχορευτή από το χέρι ή από ζωνάρι.

Μαθαίνουμε ποια η σχέση των παραδοσιακών χορών με τις ιδιαίτερες ενδυματολογικές ομάδες του Έβρου, γιατί οι θρακιώτικοι χοροί δεν ευνοούν τις επιδεικτικές φιγούρες του πρωτοχορευτή, όπως στην Κάτω Ελλάδα, αλλά την αρμονία του κύκλου, όπως και ποιοι ήταν οι άγραφοι χορευτικοί κανόνες που διέτρεχαν κάποτε τις σχέσεις των δύο φύλων στις κλειστές κοινότητες του Έβρου. Ανακαλύπτουμε, τέλος, γιατί οι παλαιότερες γενιές Εβριτών αρνούνταν να σηκωθούν να χορέψουν όταν η μουσική κομπανία συμπεριελάμβανε νταούλι ή όταν έπαιζε μία μπαϊντούσκα.