Καμηλάρης: “Αν γκρεμίσουν τις καλύβες και φύγουμε ψαράδες και κυνηγοί, το Δέλτα το… χάσαμε”

Καμηλάρης: “Αν γκρεμίσουν τις καλύβες και φύγουμε ψαράδες και κυνηγοί, το Δέλτα το… χάσαμε”

Κραυγή αγωνίας για την προσπάθεια ή την μεθόδευση που γίνεται προκειμένου να γκρεμιστούν οι καλύβες που υπάρχουν στο Δέλτα του Έβρου και επιτελούν εθνική αποστολή σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, υψώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Θανάσης Καμηλάρης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM και τον Σταύρο Αποστολίδη για το θέμα που προέκυψε και πάλι τελευταία, με κάποια δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ από ανθρώπους οι οποίοι έχουν παντελή άγνοια των δεδομένων και της πραγματικότητας που υπάρχει στην περιοχή και που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και ίσως να προετοιμάσουν το “έδαφος” για γκρέμισμα, ήταν ξεκάθαρος. Επεσήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι καλύβες δεν είναι περισσότερες από 200 όπως αναφέρθηκε, αλλά λιγότερες από 180 και ανήκουν σε ψαράδες, κυνηγούς και φυσιολάτρες. Παραδέχθηκε πως έχουν χτιστεί αυθαίρετα στο Δέλτα του Έβρου, αλλά καμιά από αυτές δεν κατασκευάστηκε από… βαριά οικοδομικά υλικά όπως μπετόν και τούβλα.

“Βγαίνουν και λένε πράγματα που δεν ισχύουν. Λένε για βαριά μπετά. Προκαλώ και προσκαλώ όποιον θέλει με έξοδα δικά μου να έρθει να του κάνω την περιήγηση μέσα στο Δέλτα και να μου δείξει μία καλύβα, έστω και μία καλύβα όπως την ονομάζουν αυτοί. Με βαριά μπετά και πεντάστερα ξενοδοχεία”, τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Θανάσης Καμηλάρης.

Όσο για τις επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι οι καλύβες θα θεωρούνται στρατιωτικά φυλάκια, χωρίς να φροντίσει παράλληλα για τη νομική κατοχύρωση του θέματος με ψήφιση νόμου στην Βουλή, ο κ.Καμηλάρης τόνισε: “Ο κ.Καμμένος μπορεί να έκανε εξαγγελίες ότι οι καλύβες είναι στρατιωτικά φυλάκια, αλλά εμείς δεν θα ησυχάσουμε αν δεν πάρουμε το χαρτί ή το ταμπελάκι με τον αριθμό του στρατιωτικού μητρώου στην καλύβα μας. Να μας πουν ότι πλέον αυτή η καλύβα, το οίκημα, ανήκει στον στρατό και την χρεώνω, όπως ήταν στο στρατό το 108, ότι αυτή την καλύβα θα την συντηρεί ο καθένας μας. Εμείς δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να γίνουν αυτά”.

“Αν φύγουμε εμείς από εδώ το Δέλτα

το χάσαμε γιατί οι Τούρκοι… παραμονεύουν”

Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την ζημιά που μπορεί να προκύψει σε αυτή την τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή, αφού οι Τούρκοι κυριολεκτικά… παραμονεύουν για να το εκμεταλλευθούν.  Αφού λοιπόν παραδέχθηκε με ειλικρίνεια: “Δεν έχουμε άδεια από την πολεοδομία, οπότε είναι αυθαίρετες κατασκευές. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη εθνικά περιοχή, είμαστε κάθε μέρα απέναντι με τους Τούρκους και να σας πω ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στον Έβρο, στην κοίτη του ποταμού, στα σύνορα μας που τα 50 μέτρα είναι δικά μας. Μας απαγορεύουν οι Τούρκοι. Μας σηκώνουν όπλα και δεν μας αφήνουν να πάμε να ψαρέψουμε ή να πάμε να κυνηγήσουμε. Αν φύγουμε εμείς από δω, το Δέλτα το χάσαμε”. 

Όσο για τον ακριβή αριθμό των καλυβών, επεσήμανε: “Στο σύλλογο Αινήσιο Δέλτα είναι καταγεγραμμένες 167 καλύβες. Είμαστε ψαράδε, κυνηγοί και φυσιολάτρες. Με επαγγελματική άδεια αλιείας είναι πάνω από 50 καλύβες. Αυτές ήταν μια ζωή εδώ. Από το 2008 δεν έχει χτιστεί καμιά καινούργια.  Είναι ορισμένες καλύβες που τις έχουν παρατήσει οι ιδιοκτήτες τους και αισθητικά δημιουργούν πρόβλημα. Είναι σε χάλι μαύρο. Την Κυριακή θα εκλέξουμε το καινούργιο διοικητικό συμβούλιο στον σύλλογο και στη συνέχεια θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να καθαρίσουμε μόνοι μας και να φτιάξουμε όσες καλύβες είναι παρατημένες”.

οι βαριές κατασκευές από λαμαρίνες όμως

Gepostet von Athanasios Kamilaris am Montag, 18. Februar 2019