Εργοστάσιο Ορεστιάδας: Ούτε τα μισά στρέμματα σε σχέση με πέρυσι δεν δηλώθηκαν

Εργοστάσιο Ορεστιάδας: Ούτε τα μισά στρέμματα σε σχέση με πέρυσι δεν δηλώθηκαν

Στον “αέρα” εξακολουθεί να βρίσκεται η λειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδας για την καμπάνια του 2018, αφού ούτε οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων, ούτε φυσικά η καθηστερημένη επιστολή του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για προσωπική παρέμβαση και λύση, μπορούν να ανατρέψουν τις εξελίξεις.

Η διοίκηση της ΕΒΖ, δέχεται πυρά από τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς, τους οποίους κοροϊδεύει μήνες τώρα και με το ζόρι τους έδωσε έναν 35% των οφειλομένων πριν λίγες μέρες, αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν ότι το μέλλον τους προδιαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο. Καθοριστικό σημείο ασφαλώς στην λειτουργία του εργοστασίου της Ορεστιάδας, είναι τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν για την φετινή χρονιά, αφού δεν είναι δυνατόν να ανοίξει και να κοστίσει εκατομμύρια ευρώ η λειτουργία του, για ελάχιστα μόνο στρέμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα thrakinea.gr, στις πέντε ημέρες προθεσμία που δόθηκε απ’ τη διοίκηση της ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς Ροδόπης και Έβρου, δηλώθηκαν μόλις 6.000 στρέμματα, όταν πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί 17.000 και πάλι θεωρήθηκαν πολύ λίγα και ασύμφορα για επεξεργασία. Ούτε δηλαδή ο μισός αριθμός δεν καλύφθηκε. Ακόμα και αν δοθεί προθεσμία ως τα τέλη Φεβρουαρίου, κανονική ή σιωπηρή, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσει ο αριθμός των δηλωθέντων στρεμμάτων τον περσινό.

Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ποιός λογικός αγρότης θα μπει στην διαδικασία να καλλιεργήσει ζαχαρότευτλα στον Έβρο και κυρίως στην περιοχή της Ορεστιάδας, όταν ακόμα δεν έχει εξοφληθεί τα 2/3 της περσινής παραγτωγής του; Όταν σε χιλιάδες στρέμματα τα τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα και σαπίζουν στα χωράφια και κανένας δεν τους λέει τί ακριβώς θα συμβεί;

Όσο για εκείνους που ξαφνικά τώρα… χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ας στηθούν μπροστά στον καθρέφτη και ας κάνουν την αυτοκριτική τους για τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν. Γιατί μπορεί την κύρια ευθύνη να έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις που διόριζαν, αλλά σημαντικό μερίδιο έχουν και οι εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα οι μόνιμοι υψηλόμισθοι που νοιάζονταν μόνο πως θα διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους.

Οι μόνοι που σίγουρα δεν φταίνε είναι οι τευτλοκαλλιεργητές, οι οποίοι και καλλιέργησαν και παραμένουν απλήρωτοι και δεν ξέρουν τί μέλλει γενέσθαι. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα δείχνουν πως το… φουγάρο της Ορεστιάδας πολύ δύσκολα θα ανάψει το 2018.