Άμεση ανάγκη για εργάτες γης και στον Έβρο – Σε κίνδυνο οι καλλιέργειες

Άμεση ανάγκη για εργάτες γης και στον Έβρο – Σε κίνδυνο οι καλλιέργειες

Με την πανδημία του κορωνοϊού να επιβάλλει σφράγισμα των συνόρων για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, ένας από τους κλάδους που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα – εκτός από τον τουρισμό – είναι σίγουρα αυτός της γεωργίας.

Τη στιγμή που οι εργάτες γης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που απασχολούνται στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ανάμεσα τους και Βούλγαροι για τον Έβρο, υπολογίζονται σε περίπου 8.000 με 10.000, οι παραγωγοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη φετινή σοδειά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και τους εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων προϊόντων, οι εποχικοί εργάτες από Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ κρατών. Αυτό που αιτούνται τώρα, ώστε η χρονιά να μην πάει στράφι, είναι η διευκόλυνση επανεισόδου των εργατών στη χώρα μας υπό συνθήκες που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινότητα, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων. Εκεί, στις αρχές Μαΐου, μάλιστα, ξεκινά η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού.

Ερχομός Βουλγάρων σε βόρειο Έβρο

Το πρόβλημα για το νομό Έβρου εντοπίζεται κυρίως στο βόρειο τμήμα του, όπου ερχόταν πολλοί Βούλγαροι οι οποίοι απασχολούνταν και έδιναν λύσεις σε καλλιέργειες όπως αυτή του σκόρδου στη Νέα Βύσσα και τα γύρω χωριά ή στα σπαράγγια και άλλες σοδιές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, έχει υπάρξει ήδη σχετική παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρεθεί λύση για το πρόβλημα αυτό του Έβρου, από θεσμικό εκπρόσωπο της περιοχής μας και υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί λύση και για εδώ.

«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ηδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και προσθέτει: «Ο επαναπατρισμός, ωστόσο, των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παρέμειναν στη χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών αποτελούν κρίσιμα ζητήματα (…) Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός».

Παροχή κινήτρων σε Έλληνες

Ο ίδιος προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνησή τους οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και έπειτα από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να γίνει λεπτομερής καταγραφή τους, να επεκταθεί η άδεια παραμονής τους, από έξι σε 12 μήνες, καθώς και να απλουστευθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών για εποχική εργασία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διευθέτησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, αφού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα κατά την οποία αναζητήθηκαν λύσεις. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη προχωρήσει σε παρέμβαση (με προηγούμενη ΠΝΠ) με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των υπαρχουσών προσωρινών αδειών παραμονής για τους εργάτες γης, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα έκδοσης νέων. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και δεύτερη παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου οι εργαζόμενοι – ημεδαποί ή αλλοδαποί – που πρόκειται να εργαστούν την περίοδο της συγκομιδής, να μην αποστερούνται των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και ανεργίας που λαμβάνουν.

Τέλος, συζητιέται επίσης το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία (με υγειονομικές προϋποθέσεις όπως είσοδος με επακόλουθη περίοδο καραντίνας και διενέργεια μοριακών τεστ) κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια επιτροπή λοιμοξιολόγων.

Πηγή: tanea.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*