Περιοδεία Μητσοτάκη: Ο απών Λαμπάκης, ο καταχειροκροτηθείς Μέτιος, ο… ξεχασιάρης Δημοσχάκης, ο… αναβαθμισμένος Πέτροβιτς και ο αμήχανος Τοψίδης

Περιοδεία Μητσοτάκη: Ο απών Λαμπάκης, ο καταχειροκροτηθείς Μέτιος, ο… ξεχασιάρης Δημοσχάκης, ο… αναβαθμισμένος Πέτροβιτς και ο αμήχανος Τοψίδης

Η επίσκεψη και περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους δυο νομούς της Θράκης, σε Ροδόπη και Ξάνθη, κυριάρχησε χθες στην περιοχή μας, όπως και το ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στήριξης του νυν Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και εκ νέου υποψήφιου στις Περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαίου, που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση.

Υπήρξαν πάντως κάποια γεγονότα ή συμβάντα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της παρουσίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που δεν πέρασαν απαρατήρητα και έχουν την σημασία και αξία τους και τα οποία θα επισημάνουμε. Γιατί όπως είπαμε, εμείς εδώ στο Evros-news.gr ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ… ΟΛΑ. Κι ούτε μας ενδιαφέρει και πολύ περισσότερο ούτε μας επηρεάζουν, οι δυσαρέσκειες, τα παράπονα και οι γκρίνιες ορισμένων, όπου και με όποιον τρόπο να μεταφέρονται. Το πρώτο στοιχείο λοιπόν που έκανε εντύπωση και μάλιστα πολύ αρνητική, ήταν η απουσία του Βαγγέλη Λαμπάκη. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, που είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα με επίσημη στήριξη της Ν.Δ, την οποία ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης σε παλαιότερη παρουσία του, δεν εμφανίστηκε πουθενά.

Μπορεί χθες να υπήρχε η έναρξη του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο διοργάνωσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης και φυσικά είχε υποχρεώσεις σε αυτό, αλλά η έναρξη ήταν το απόγευμα. Το πρωί που ο κ.Μητσοτάκης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, τον υποδέχθηκαν όλα τα κομματικά στελέχη του Έβρου, όσοι θεωρείται πιθανόν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά ο κ.Λαμπάκης δεν βρήκε λίγα λεπτά για να βρεθεί και ο ίδιος εκεί και να έχει μια χειραψία ή ν’ ανταλλάξει δυο-τρεις κουβέντες με τον Πρόεδρο του μοναδικού κόμματος που τον στηρίζει επίσημα και στο οποίο ανήκει;

Εδώ ο συνάδερφος του της Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης… παραπονιέται για παράδειγμα όποτε του δίνεται η ευκαιρία, γιατί δεν δόθηκε επίσημη στήριξη και στον ίδιο και ο κ.Λαμπάκη… σνόμπαρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Μήπως όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις γνωστές απόψεις του στο θέμα των Χρυσωρυχείων, τις οποίες έκανε μάλιστα και χθες το πρωί πάλι… σημαία στις δηλώσεις του στον STATUS radio και επειδή ο Πρόεδρος της Ν.Δ η οποία τον στηρίζει επίσημα επαναλαμβάνουμε, είναι υπέρ των συγκεκριμένων επενδύσεων, δεν βρέθηκε ούτε καν στο αεροδρόμιο να τον υποδεχθεί; Άλλωστε την συγκεκριμένη θέση την έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό… γαργάρα και αρέσκεται μόνο να κατηγορεί άλλους πως είναι υπέρ των επενδύσεων του χρυσού.

“Εξαφανισμένος” σε όλη την περιοδεία

ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άκης Παρασκευόπουλος

Στο αεροδρόμιο βρέθηκε πάντως κανονικά ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Άκης Παρασκευόπουλος, για την υποδοχή του κ.Μητσοτάκη (πως θα μπορούσε να λείπει άλλωστε), αλλά στη συνέχεια… εξαφανίστηκε. Μπορεί η περιοδεία να αφορούσε τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά κανονικά ως κορυφαίο κομματικό στέλεχος στην περιοχή θα έπρεπε κανονικά να ακολουθήσει τον Πρόεδρο του. Κάτι που δεν έγινε και εμφανίστηκε μόνο το βράδυ στην εκδήλωση της Ξάνθης, που συνδιοργάνωσαν εξάλλου οι πέντε ΝΟΔΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και προφανώς δεν μπορούσε να λείψει.

Αντίθετα με αυτόν, αρκετά κομματικά στελέχη του Έβρου, ο βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, όσοι φέρονται ως υποψήφιοι βουλευτές (Έλενα Σώκου, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Χρυσή Μπαχαρίδου, Παναγιώτης Φαραντάτος), αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φώτης Αδαμάκης με τον Σπύρο Μιχαλόπουλο, ακολούθησαν κανονικά. Οι δυο τελευταίοι δηλαδή, αν και δεν έχουν κανέναν θεσμικό ρόλο αυτή την στιγμή, ακολούθησαν τον Πρόεδρο του κόμματος, αλλά ο κ.Παρασκευόπουλος παρέμεινε… εξαφανισμένος.

Εντύπωση επίσης έκανε η απουσία του πρώην βουλευτή Άκη Γεροντόπουλου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε καθόλου (άγνωστο για ποιο λόγο) στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο για τον Άκη Παρασκευόπουλο, δεν ξέρουμε αν είχε άλλες υποχρεώσεις ή όπως ειρωνικά σχολίασαν κάποιοι” Μπορεί να έπρεπε να ποτίσει το… μπέντζαμιν στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου Αλεξανδρούπολης, μπροστά ή δίπλα στο οποίο συχνά τον βλέπουμε να κάνει δηλώσεις στα κανάλια για διάφορα θέματα”. Βέβαια όλοι αυτοί είναι προφανώς κακοήθεις, γιατί είναι φυσικό ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου να βρίσκεται συχνά στον συγκεκριμένο όροφο όπου είναι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, μια και η κατασκευαστική του εταιρεία παίρνει εδώ και λίγο καιρό αρκετά έργα (μέσω διαγωνισμού να το ξεκαθαρίσουμε) από την δημοτική αρχή Λαμπάκη.

Ο… ξεχασιάρης Δημοσχάκης

Μια και αναφερθήκαμε στις ομιλίες που έγιναν πριν από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Ξάνθης, υπήρξε και ένα περιστατικό που λίγοι το… έπιασαν, αλλά έχει την σημασία του. Ο βουλευτής Έβρου και μοναδικός της Ν.Δ σε ολόκληρη την Θράκη Αναστάσιος Δημοσχάκης, ολοκλήρωσε την ομιλία του χωρίς να αναφερθεί καθόλου στον νυν αλλά και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, που έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος. Ξεκινώντας λοιπόν να κατέβει από το βήμα, κάτι φαίνεται να του… θύμισε ο Γραμματέας της Π.Ε Λευτέρης Αυγενάκης και επέστρεψε στο μικρόφωνο αναφέροντας πως όλοι θα πρέπει να στηρίξουν και να συμβάλλουν στην εκλογή του κ.Μέτιου ώστε η Ν.Δ να κερδίσει και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Κι επειδή εμείς εδώ δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι γνωστό πως ο κ.Δημοσχάκης και οι συνεργάτες του ενώ στους υποψήφιους δημάρχους Βαγγέλη Λαμπάκη και Βασίλη Μαυρίδη τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της εκλογής τους, στο θέμα του Περιφερειάρχη κρατούν στάση… επιτήδειου ουδέτερου, στέλνοντας συγκεχυμένα μηνύματα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ίσως δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τον κ.Τοψίδη που ανήκει στο κόμμα, αλλά κατεβαίνει “αντάρτης” ο ίδιος προσωπικά, γιατί στο συνδυασμό του κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, με τους υποψήφιους όπως ο Βαβίας, ο Βουλγαρίδης αλλά και υποστηρικτές όπως ο Λάκης ο Κιτσικίδης. Τέλος πάντων. Έστω και με αυτό τον τρόπο, ο κ.Δημοσχάκης τόνισε πως όλοι πρέπει να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μέτιου.

Ο… αναβαθμισμένος Πέτροβιτς

Ένα άλλο άξιο αναφοράς στοιχείο από την εκδήλωση των πέντε ΝΟΔΕ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ήταν ο… αναβαθμισμένος Δημήτρης Πέτροβιτς. Κατά την διάρκεια των ομιλιών και ενώ δεν είχε προβλεφθεί να υπάρξει παρέμβαση από Αντιπεριφερειάρχες, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ Λευτέρης Αυγενάκης είπε: Να δώσουμε τον λόγο στον κ.Πέτροβιτς, που με την στάση του συνέβαλλε στην ενότητα της περιφερειακής μας παράταξης αλλά και του κόμματος”. Έτσι ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την συμπόρευση και συνένωση δυνάμεων με τον Χρήστο Μέτιο, κατέθεσε και αυτός τις απόψεις του.

Ήταν μια κίνηση εκ μέρους του κ.Αυγενάκη επιβράβευσης της στάσης του κ.Πέτροβιτς, που αποφάσισε να παραμερίσει τις όποιες, θεμιτές, προσωπικές του φιλοδοξίες και να βάλει πρώτα και πάνω απ’ όλα το καλό της παράταξης και την συνέχιση του έργου που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη. Για να μην επιτραπεί είτε στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Κατσιμίγα, είτε στο… καιροσκοπικό και ευκαιριακό συνονθύλευμα του κ.Τοψίδη με τις ετερόκλητες συμμαχίες, να διεκδικήσουν με αξιώσεις την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σίγουρα πάντως από την χθεσινοβραδινή κίνηση του Γραμματέα της Ν.Δ ο Δημήτρης Πέτροβιτς βγήκε αναβαθμισμένος.

Ο καταχειροκροτηθείς Μέτιος

Αυτός όμως που σίγουρα βγήκε όχι απλά αναβαθμισμένος αλλά κυρίαρχος στην “μάχη” των Περιφερειακών εκλογών ήταν ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, που ως γνωστό έχει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ και του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, για την υποψηφιότητα του στις εκλογές του ερχόμενου Μαίου. Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η περιοδεία του Προέδρου του κόμματος έγινε ξεκάθαρα για να στείλει σαφέστατο μήνυμα προς όλους, πως πρέπει να τον στηρίξουν για να κερδηθεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και να συνεργαστεί ο ίδιος την επόμενη μέρα ως Πρωθυπουργός μαζί του. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως στην ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης το επανέλαβε πολλές φορές και μάλιστα εμφατικά αυτό.

Μια ομιλία στην οποία πάμπολλες φορές ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει όλοι (κυρίως όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα και κάνουν προσωπικά παιχνίδια) να στηρίξουν την επιλογή της Ν.Δ και του ίδιου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, ότι σε κάθε αναφορά του ονόματος Μέτιου υπήρξαν έντονα χειροκροτήματα, αλλά και η… σύνδεση που έκανε ο κ.Μητσοτάκης του νυν Περιφερειάρχη με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, ως συνεχιστή του οράματος και του έργου του. Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του κόμματος και χειροκροτήθηκαν έντονα οι ατάκες του:

  1. Ο πρώτος λόγος της παρουσίας μου είναι για να παρέχω την αμέριστη στήριξη μου στον Χρήστο Μέτιο, για να είναι ο επόμενος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  2. Το σχέδιό μου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και για το πώς η αντίληψή μου για το μέλλον της Πατρίδας μας έρχεται και κουμπώνει με το αναπτυξιακό πρόταγμα το οποίο παρουσίασε ο Χρήστος Μέτιος.
  3. Η επιθυμία του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη να μπορέσει να κάνει πράγματα για τον τόπο του βρίσκει συνέχεια στην ομάδα της οποίας ηγείται ο Χρήστος Μέτιος. Το ίδιο όραμα υπηρετεί ο Χρήστος Μέτιος και οι συνεργάτες του με το όραμα το οποίο είχε ο Γιώργος Παυλίδη.
  4. Δεν θέλω να πω πολλά για το σχέδιό μου για την επόμενη μέρα, διότι όντως ο Χρήστος Μέτιος με την παρουσίασή του κάλυψε τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες τις οποίες έχουμε για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άκουσα ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού, κεντρική εξουσία και περιφερειακή διοίκηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη.
  5. Ενέργεια, τεράστιες δυνατότητες. Στηρίζω ανεπιφύλακτα – και θα δουλέψουμε μαζί με τον Χρήστο Μέτιο – την προσπάθεια το φυσικό αέριο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  6. θέλουμε να δουλέψουμε με τους τοπικούς άρχοντες. Γι’ αυτό και σας ζητώ να στηρίξετε ανεπιφύλακτα τον Χρήστο Μέτιο. Γιατί ξέρω ότι θα δουλέψω καλά μαζί του προς όφελος δικό σας. Προς όφελος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  7. Σε αυτό τον αγώνα, λοιπόν, σας ζητώ όλοι να δώσουμε το παρών για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, να εκλέξουμε τον Χρήστο Μέτιο Περιφερειάρχη, να εκλέξουμε τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση, να πάμε επιτέλους μπροστά με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση.

Η προσωρινή… παγωμάρα από ατάκα του Μητσοτάκη

και ο αμήχανος Τοψίδης που βρέθηκε στην αίθουσα

Υπήρξε πάντως και μια στιγμή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια ατάκα του η οποία έξανε προσωρινά αρκετούς να… παγώσουν. Είπε λοιπόν στο τέλος: “Αλλά δεν σας ζητώ να στηρίξετε μόνο τον Χρήστο. Σας ζητώ να στηρίξετε έναν ακόμα”. Εκεί επικράτησε σιγή και… αμηχανία απ’ όλους για το όνομα που θα ακολουθούσε. Συνέχισε λοιπόν ο Πρόεδρος της Ν.Δ: “Σας ζητώ να στηρίξετε και εμένα προσωπικά στις μεγάλες εκλογικές μάχες οι οποίες έρχονται”. Ίσως να αναθάρρησε προσωρινά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, υποψήφιος Περιφερειάρχης  ως “αντάρτης” της Ν.Δ αν και οι μισοί υποψήφιοι του είναι βαθύ… ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν στην αίθουσα, μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Μαρκόπουλο, Ιωσηφίδη και όλοι τους ήταν εμφανώς αμήχανοι.

Γιατί άκουγαν το ξεκάθαρο μήνυμα του κ.Μητσοτάκη υπέρ Μέτιου και έβλεπαν τα θερμά χειροκροτήματα (οι ίδιοι πάντως δεν… παρασύρθηκαν να χειροκροτήσουν). Επίσης, αν και απ’ ότι μάθαμε είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο να βρεθεί δίπλα στον Πρόεδρο της Ν.Δ ο κ.Τοψίδης για μια χειραψία την οποία θα απαθανάτιζαν φωτογραφικά για να την κάνουν επικοινωνιακή τους “σημαία”, αυτό δεν τους έκατσε.. Για όλα αυτά ήταν μάλλον έντονα εκνευρισμένος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου (στα λόγια γιατί ουσιαστικά 8 χρόνια τώρα μόνο φιέστες και πανηγυράκια οργανώνει) και… ξέσπασε σε κάποιους από την παράταξη Πέτροβιτς, επειδή προφανώς δεν τον… προσκύνησαν για να πάνε μαζί του. Ήταν φαίνεται τόσος ο εκνευρισμός που μεταφέρθηκε στο επιτελείο Τοψίδη και σήμερα στα τηλεφωνικά μηνύματα που έστειλαν (αλήθεια δεν έχει απαγορευθεί με το νέο νόμο περί προσωπικών δεδομένων αυτό;) για την εκδήλωση παρουσίασης νέων υποψηφίων του στην Ξάνθη, αρχικά έγραφαν ότι θα γίνει Σάββατο και τελικά το διόρθωσαν γράφοντας για Κυριακή. Βλέπω το ντεκόρ αντί για το σήμα της “Περιφερειακής Σύνθεσης” να είναι.,.. μαύρες πλερέζες μετά από τα χθεσινά.

Ο γνωστός… Στυλιανίδης

Υπήρξε φυσικά και το γνωστό θέμα, με την ενέργεια του πρώην υπουργού και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κατά την επίσκεψη στις Σάπες κυριολεκτικά… τράβηξε αιφνιδιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε καφετέρια υποψηφίου του κ.Τοψίδη, του Νίκου Ευκαρπίδη, με τον οποίο είναι φίλοι. Το οποίο χθες ανέδειξε το Evros-news.gr με ξεχωριστό δημοσίευμα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Στυλιανίδης κάνει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή, χωρίς να τον ενδιαφέρει η Ν.Δ και η στάση της. Το ίδιο δεν έκανε παλαιότερα και με τον υποψήφιοι Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη;

Θέλει να παριστάνει τον… Θρακάρχη και ποσώς τον ενδιαφέρει αν με την συμπεριφορά κι τις μεθοδεύσεις του “τραυματίζεται” το κόμμα και οι απλοί ψηφοφόροι και τα στελέχη της.