Το κυβερνητικό δούλεμα πάει σύννεφο στους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου

Το κυβερνητικό δούλεμα πάει σύννεφο στους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου

Το κυβερνητικό δούλεμα πάει σύννεφο και στους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου, αφού όπως είναι τα δεδομένα μόνο ένα τεράστιο… θαύμα θα επιτρέψει να σπείρουν τεύτλα και το κυριότερο, με αυτά να λειτουργήσει το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας που δεν λειτούργησε το 2018.

Τα… παραμύθια συνεχίζονται από τους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς, με πρώτο και καλύτερο τον Στέργιο Πιτσιόρλα, αφού την στιγμή που πολλοί τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου είναι ακόμα απλήρωτοι για την σοδειά του 2017 και του 2018, οι εργαζόμενοι υπέβαλλαν αιτήσεις μετάταξης σε διάφορε υπηρεσίες, ουδείς γνωρίζει πως και με ποιούς θα μπορούσε να λειτουργήσει το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, εντούτοις καλλιεργούνται… φρούδες ελπίδες. Κι αυτές τις ενισχύουν διάφορα κυβερνητικά “παπαγαλάκια, που βρίσκονται κυρίως μεταξύ των αγροτών.

Έτσι ακούμε και διαβάζουμε για δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από αγρότες το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τα τεύτλα, τη λειτουργία των εργοστασίων σε Πλατύ και Ορεστιάδα και τη διανομή σπόρων στους καλλιεργητές. Κι όλα αυτά, την στιγμή που όπως είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας Δημήτρης Φωτιάδης: «Στην περιοχή Ορεστιάδας, 93 καλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ασυγκόμιστα του 2017, εκκρεμεί η πληρωμή 25 αγροτών που δε κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους από την Τράπεζα Σερρών για την παραγωγή του ίδιου έτους, ενώ απλήρωτα είναι και τα τεύτλα της περυσινής περιόδου (2018)».

Στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας υπάρχουν σπόροι για περίπου 20.000 στρέμματα, η διανομή τους δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί σχετική εντολή από τη διοίκηση της Βιομηχανίας. «Αν μας δοθεί εντολή, σε μια ώρα μπορούμε να αρχίσουμε να μοιράζουμε σπόρους», ανέφερε ο κ.Φωτιάδης, τονίζοντας ότι δείχνουν ενδιαφέρον οι αγρότες του Έβρου αλλά και της Ροδόπης. Όπως όμως συμπληρώνει: «Η σπορά, βέβαια, θα έπρεπε αυτήν την εποχή να είναι προς το τέλος της», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, καθώς, όπως είπε, «τα τεύτλα είναι η πρώτη εαρινή καλλιέργεια και ακολουθούν οι υπόλοιπες».

Κατέθεσε δε την εκτίμηση πως την παρούσα χρονική περίοδο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 20 χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς οι αγρότες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και ήδη εκτάσεις που ήταν κατάλληλες για τεύτλα έχουν σπαρθεί με άλλες καλλιέργειες. Κι ενώ οι αγρότες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την τευτλοκαλλιέργεια, την ίδια ώρα θέτουν και μια σειρά ερωτήματα, «τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα ζητήματα που τίθενται σχετικά με τον συμβαλλόμενο στις συμβάσεις καλλιέργειας, το τιμολόγιο που θα ισχύσει αλλά και το θέμα των εκκρεμών πληρωμών. . Ο ίδιος έθεσε, τέλος, και τον προβληματισμό που επικρατεί μεταξύ των τευτλοπαραγωγών, αναφορικά με το ποιος θα «δουλέψει» τα εργοστάσια, αφού οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία μετάταξης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.